10 egyszerű dolog a rák megelőzésére

10 egyszerű dolog a rák megelőzésére

A rosszindulatú daganatok, a keringési rendszer betegségei után, a legtöbb halálesetet okozzák ma Magyarországon. Gyakorlatilag nincs olyan ember ebben az országban, aki ne lenne érintett a kérdésben. Azt már régóta tudod, tehetsz a rák ellen, mi megmutatjuk hogyan!

Magyarországon 2016-ban közel 33 ezer ember vesztette életét rosszindulatú daganatos elváltozások következtében, így ezzel minden 4. halálesetért a rák tehető felelőssé. Így gyakorlatilag nincs olyan ember ebben az országban, aki valamilyen módon ne lenne érintett a kérdésben. Különösen elkeserítő mindebbe belegondolni, ha tudjuk, a megfelelő életmóddal és a szűréseken való aktív részvétellel, ezen elvesztett életek legalább harmada menthető volna.

De mégis hogyan?

A megfelelő táplálkozás, biztonságos szexuális és reproduktív magatartás, a daganatkeltő fertőzések megelőzése, káros szenvedélyek kerülése… és a lista csak folytatódik. Nem könnyű a bajt megelőzni, de bárki, aki szembe nézett már családtagja, ismerőse szenvedésével, tudja: csekély ár az odafigyelés egy emberéletért. Viszont jogosan vetül fel a kérdés, de mégis hogyan?

Szerencsére az Egészségügyi Világszervezet senkit sem hagy kételyben, 1987-ben megalkották az Európai Rákellenes Kódexet. A kódex egyszerűen követhető tanácsok gyűjteménye, melynek célja, hogy tájékoztassa az embereket azokról az intézkedésekről, amelyeket ők maguk vagy családjaik tehetnek a rák kockázatának csökkentése érdekében. A kódex azóta negyedik kiadásán van túl és a frissített, aktuálisabb, mint valaha kiadás segíthet a kételyek eloszlatásában.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email

10+1 alapvető tanács a rákmentes életért

  1. Ne dohányozz! Ha dohányzol, hagyd abba olyan hamar, ahogy csak lehet és ne dohányozz más jelenlétében!
  2. Ha alkoholt fogyasztasz – akár sört, akár bort, vagy szeszt – mérsékeld a fogyasztást!
  3. Növeld a napi főzelék- és friss gyümölcsfogyasztást! Gyakran fogyassz magas rosttartalmú növényi táplálékot!
  4. Kerüld az elhízást, fokozd a fizikai tevékenységedet és korlátozd a zsíros ételek fogyasztását!
  5. Óvd magad naptejjel a túlzott napfénytől és kerüld a leégést, különösen figyelj a gyermekekre!
  6. Szigorúan tartsd be az ismert munkahelyi karcinogénekre vonatkozó munkavédelmi előírásokat! Minden egészségvédelmi és biztonsági rendszabálynak tegyél eleget, ha ilyen anyagokkal találkozol! Ezeket a rendszabályokat jó okkal, a te egészséged védelmében hozták létre.

Korai felfedezése esetén több rákot lehet gyógyítani!​

  1. Keress fel orvost, ha csomót észlelsz, vagy ha fekélyed nem gyógyul, különösen a szájüregben! Menj orvoshoz, ha bőrödön olyan elváltozás van, amely alakját, nagyságát vagy színét változtatja, esetleg vérzik!
  2. Vizsgáltass ki minden makacsul fennálló problémát, legyen az állandó köhögés, rekedtség, a széklet vagy a vizelés ritmusának megváltozása, magyarázat nélküli fogyás!

Nők számára

  1. Szabályos időközökben csináltass hüvelykenetet, vegyél részt szervezett méhnyakrák-szűrési programban!
  2. Vizsgáld meg emlőidet szabályos időközökben! Ha elmúltál 50 éves, vegyél részt mammográfiás szűrésen!

Plusz egynek

A kódex 10 útmutatása kiválóan lefedi az összes olyan területet, amelyen érdemes tudatosabbnak lennünk a mindennapjaink során, bár közel sem válaszol meg minden felmerülő kérdést. Inkább többet vet fel, azok megválaszolására pedig itt vagyunk mi!

A következő cikkeinkben részletesen körül járjuk az Európai Rákellenes Kódex összes ajánlását és tüzetesen, kérdésekre válaszolva vesszük végig a legfontosabb mozzanatokat. Kövesd a Sunny Magazint további hasznos ajánlásokért, és oszd meg cikkeinket, hogy többeknek segíthessünk!

Kérdésed van?

Tedd fel itt vagy a soron következő cikkeink alatt!

Mi megválaszoljuk a következő írásunkban!

Örömmel és lelkesedéssel dolgozunk, hogy érdekes és hasznos cikkeket hozzunk neked.
Kérlek, ha sikerült jó érzést vagy egy kedves, hasznos gondolatot előidéznünk az olvasás közben, oszd meg velünk egy hozzászólás formájában!
Számunkra ez az igazi elismerés!

[oceanwp_popup_login]

Ha hasznosnak találtad a cikket, segíts nekünk! Oszd meg ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments