40 év, hosszú haj, vidáman dúdolod, a végén mégis sírsz. Melyik filmre gondolok?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Rohan az idő: negyven éve, 1979. március 14-én mutatták be az Egyesült Államokban a csehszlovák születésű, kétszeres Oscar-díjas rendező, Miloš Forman filmjét, a Hairt. Magyarországra 1980. január 17-én jutott el az alkotás, amelyet a vígjáték-dráma kategóriába soroltak, nem véletlenül. Megosztó témája a mai napig tartalmaz aktualitásokat.
Hair 40 éve

Először musical készült a Hairből, amit 1967-ben kezdtek játszani kis amerikai színházakban, majd eljutott a Broadway-ra is. A történetet talán mindenki ismeri, de dióhéjban a lényeg: a vietnámi háború idején járunk, amikor egy vidéki srác, Claude Bukowski behívót kap a seregbe, ezért New Yorkba utazik. Itt találkozik véletlenül George Bergerrel, a hippivel és csapatával, aki megmutatja neki a társadalmon kívüli életet, amely éppúgy szól a drogokról és a szabad szerelemről, mint a barátságról és a felelősségvállalásról. A történet csattanója a szerelmi szállal és a végkifejlettel szívfacsaró, de azt nem áruljuk el – ha valaki nem látta még a mozit, mindenképp szánjon rá 121 percet.

Minden másodperce sláger

De mi a Hair valódi jelentősége? Zeneileg olyan örökzöldeket adott a társadalomnak, mint az Aquarius, a Manchester, England, az I Got Life, a Hair, a Good Morning Starshine vagy a Let the Sunshine In című számok, hogy csak a legismertebbeket említsük. Nem túlzás, hogy ha valaki végignézi, majdnem minden másodpercben olyan ismert dallam köszön majd vissza a képernyőről, amelyet hallott már élete során máshol is.

A film címének jelentése egyébként a haj, ami szimbolikus volt ebben az időben: a fiatalok a hosszú hajukkal, valamint a behívó elégetésével tiltakoztak az értelmetlen háború ellen. A sztori mondanivalója a hetvenes évek végén is az volt, hogy bár sokan egész életükben próbálnak megfelelni a társadalmai elvárásoknak, másképp is lehet élni.

Húsba vágó témák

Erről mondta egy 2015-ös interjúban Závada Péter, aki új dalszövegeket írt a musicalhez, hogy a történetnek „kétség kívül vannak aktuális pontjai” magyar szemmel nézve is.

„A Hair központi témája a sokszínűség elfogadása. Legyen szó akár a bőrszín, a származás, a vallás vagy a szexuális orientáció kérdéséről. (…) Magyarországon gyerekcipőben jár a tolerancia, és az LMBTQ közösség ebből a szempontból különösen nehéz helyzetben van. (…) Be kell látnunk: a szereplők végigdrogozzák a darabot. Ez a kérdés most is napirenden van, sok nyugati országban legalizálják a könnyű drogokat, hiszen, ha kikerülnek a feketegazdaságból, bizonyítottan könnyebb nyomon követni a szerek minőségét, az adóztatásuk bevételt jelent és egyszerűbb bekerülni az orvosi ellátásba is.”

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te szereted ezt a filmet?

Ha igen, miért? Mit jelent számodra?

Nem először láttam a filmet 1983-ban, amikor katona voltam és levetítették egy vasárnap délután az ebédlőben, de talán ekkor volt rám legnagyobb hatással. Fura volt az az érzés, amikor egyik nap éles lőszerrel töltött fegyverrel játszol katonásdit (őrségben vagy lőgyakorlaton), egy másik napon pedig megnézed ezt a filmet. Valószínű, hogy nem csak bennem erősítette fel a békevágyat, mert valahogy, valaki által a legénységi szállás falán egy hatalmas PEACE jel keletkezett.
Rád milyen hatással volt a film? Meséld el a saját történeted!

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!