40 éves lett a csodagyerek: Isten éltesse Lékó Pétert!

Megosztás:

Negyven éves lett Lékó Péter. Egyrészt szinte hihetetlen, hogy még csak ennyi, hiszen 1991 óta szállítja a remek eredményeket a korosztályos, majd felnőtt világversenyekről. Másrészt szinte hihetetlen, hogy már ennyi: Lékó sokak fejében van meg csodagyerekként, aki 1992-ben lenyilatkozta, ő bizony világbajnok lesz.
Isten éltesse Lékó Pétert!

Negyven éves lett Lékó Péter. Egyrészt szinte hihetetlen, hogy még csak ennyi, hiszen 1991 óta szállítja a remek eredményeket a korosztályos, majd felnőtt világversenyekről. Másrészt szinte hihetetlen, hogy már ennyi: Lékó sokak fejében van meg csodagyerekként, aki 1992-ben lenyilatkozta, ő bizony világbajnok lesz.

Nem sok hiányzott ehhez neki: tíz évvel azután, hogy a valaha volt legfiatalabb nemzetközi nagymester lett, a 2004-es világbajnoki döntőben az utolsó parti előtt még vezetett az orosz Vlagyimir Kramnyik ellen, abban azonban vereséget szenvedett, az így kialakult döntetlen pedig az orosz címvédését jelentette. „Rosszabb volt ez az egész, mint egy tőrdöfés” – nyilatkozta a vereségről a Nemzeti Sportnak. Bár bízott benne, hogy lesz még lehetősége a címre, többször nem jutott ilyen magasságokba. 

Hiába nyert kétszer is ezüstérmet a válogatottal a sakkolimpián, sőt kapott egyéni aranyat különdíjként az első táblán mutatott teljesítményéért, hiába nyerte meg a legnagyobb tornákat Dortmundtól Linaresen át Wijk aan Zee-ig, ugyanolyan kedves, jóravaló ember maradt, mint amilyennek gyermekként megismerte a világ.

Minden porcikájában szegedi

Lékó Szabadkán született, ám minden porcikájában szegedi, egy éves kora óta él a városban, ahol 2005-ben díszpolgárrá választották. Hétévesen kezdett komolyabban sakkozni. Az Adriai-tengeren nyaraltak a családdal, ahol egymás után verte a felnőtt kihívóit, akik ellen mindig fagylalt volt a tét. Innen egyenes út vezetett a szegedi sakkszakkörbe. Édesanyja otthagyta az egyetemet, alkalmi munkát vállalt azért, hogy előteremtse a versenyzéséhez szükséges feltételeket.

Világbajnok is Szegeden lett, amikor 1994-ben megnyerte az U16-osok eseményét. Jelenleg is itt él, átlagosan napi nyolc-tíz órát edz, már amikor nem utazgat a világban a különböző versenyekre. Emellett rendszeresen sportol: régen a labdarúgás és a tenisz volt a kedvence, az utóbbi években az asztalitenisszel és a kerékpározással foglalkozott többet.

Soha nem győzte le a feleségét

Tizennégy alkalommal választották meg az év magyar sakkozójának, tíz éven át volt a világranglista legjobb tíz játékosa között, jelenleg azonban csak a hetvenkettedik. A gyengébb időszak ellenére soha nem fordult meg a fejében, hogy abbahagyja a sakkozást. 

„Nem tudnám, ez az életem” – nyilatkozta. 

A sakk más területein is kipróbálta magát: 2007-ben nyílt meg a Lékó Péter Sakkiskola Miskolcon, míg 2017-ben elvállalta a német tehetség, Vincent Keymer felkészítését. 

Lékó Péter nős, felesége 2000 óta Szofi Petroszjan, az örmény sakknagymester Arsak Petroszjan lánya – otthon magyar, német, örmény, angol és orosz szavakból összeálló vegyes nyelven beszélgetnek. Péter igazi úriember: felesége egy interjúban mesélte, hogy soha nem győzte őt le sakkban. Igaz, csak egyszer játszottak, a kapcsolatuk elején, akkor a későbbi férj gálánsan felajánlotta a döntetlent.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!