6 lépés a negatív gondolatok elűzésére

6 lépés a negatív gondolatok elűzésére
Légy a saját Mestered! A lámpa Benned él. Gyújtsd hát meg és haladj minden félelem nélkül. Sai Baba

Veled is megtörtént, hogy megpróbáltad kontrollálni a gondolataidat, sőt néha sikerrel is jártál, ám előbb vagy utóbb mégis ugyanoda jutottál vissza? Írásunkban hasznos tanácsokat találsz a negatív gondolatok elűzésére. Megtanulhatod 6 lépésben irányítani az elméd, amivel kiegyensúlyozottabbá válhatsz.

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email

1. Hallgatás és elismerés

Mint minden jó vezetőnek, neked is meg kell hallgatnod az elégedetlen beosztottat. Elméd, csakúgy, mint az emberek, megnyugszik és elenged sok problémát már pusztán attól, ha meghallgatod és megérted. Légy hálás az agyadnak, hogy jelez. „Köszönöm, hogy figyelmeztetsz, ha nem dolgozom jobban, elveszíthetem az állásomat.”„Köszönöm, hogy figyelmeztetsz, talán örökre egyedül maradok és nem alapítok családot.”„Ezek az élet fontos területei, melyekre figyelnem kell, és mindent meg kell tennem azért, hogy az adódó lehetőségeket kihasználjam. Fontos, hogy a tapasztalataimból tanulni tudjak, és ne kövessem el ugyanazokat a hibákat.”

2. Köss békét az elméddel

Talán nem mindig szereted vagy értesz egyet érzéseiddel. Ez ellen azonban nem sok mindent lehet tenni – szerencsére. Hiszen érzelemmentesen nem jó élni. Ha képesek vagyunk mély negatív érzések megélésére, akkor képesek vagyunk erős pozitív érzések átélésére is. Talán nem kedveled a negatív gondolataid, mégis együtt kell élned velük. Azonban ha az erőd nagy részével kizárólag a negatív érzésekre összpontosítasz, nem marad erőd a pozitív dolgokra, hogy a jelenben élj. Ne nyomd el, ne is gondold túl, egyet sem kell értened velük, csak fogadd el a negatív érzéseid. Hagyd, hogy a háttérben működjenek a lelki fogaskerekek. Amint nem akarod mindenáron kontrollálni őket, maradni fog kapacitásod a jelen pillanatait és szépségeit is megélni.

3. A gondolataid csak gondolatok

A legtöbb esetben nem „látjuk” az agyunkat. Csak tudjuk, hogy a részünk. Talán te is gyakran érzed úgy: a gondolataid és érzéseid te magad vagy, ezért feltétel nélkül elfogadod őket. „Azt hiszem béna vagyok és unalmas.” „Teljesen biztosan béna vagyok és unalmas.” Mivel nem látjuk magunkat kívülről, ezért gyakran ilyen téves logika érvényesül. Nem tudunk gondolatainkra objektíven tekinteni. Pedig valójában gondolataink változnak; hatással bírnak rájuk az érzelmeink, az éhség vagy a fáradtság, a fizikai betegségek, a hormonok, a sex, az időjárás, az, hogy mit néztünk tegnap a TV-ben, mit tanultunk gyermekkorunkban, és így tovább. A változtatásukhoz azonban idő kell. Egyik pillanatról a másikra nem lehet csodát tenni, negatív érzéseink pedig mindig is lesznek. Ám türelemmel és elegendő akarattal meg lehet szabadulni a visszatérő és önmagát gerjesztő rossz gondolatoktól.

A negatív gondolatok elűzése
A múlt emlék, a jövő titok, a jelen ajándék.

4. Figyeld meg az elméd

Akárcsak egy jó főnök, aki körbe jár az irodában, és időt tölt azzal, hogy az alkalmazottakat jobban megismerje, neked is hasznodra válhat, ha nap mint nap időt szentelsz elméd működésének megismerésére. Ehhez jó eszköz kehet a meditáció, esetleg a sport is. De az is elég lehet, ha a ki- és belégzésre összpontosítasz vagy arra figyelsz, hogy a fák és virágok miként hatnak a hangulatodra, a kulcselem a fókuszálás. Ha kipróbálod először valószínűleg, mint mindenkinek, neked is kalandozni fognak a gondolataid. Eszedbe juthatnak régi aggodalmaid vagy megoldatlan problémáid a nap elejéről. Amennyiben túl sokat foglalkozol ezekkel a negatív gondolatokkal, elterelhetik figyelmed a békével teli jelen eseményeiről. Egy aggodalmaskodó spirálba zuhanhatsz bele. A mindfulness elsajátításával például nemcsak azt veheted észre, mikor kalandozol el, de képes is leszel visszaterelni a fókuszod a lélegzésre, evésre, sétálásra, munkára, bármire. A következő vázlatpontban kiderül, hogy folyamatos gyakorlással, hónapok vagy évek alatt képes lehet az agyad újrahuzalozni magát és az új szokások szerint működni.

5. Képezd magad, hogy újrahuzalozd az agyad

Úgy tartják, szokásai teszik az embert. Buddha talán még pontosabban fogalmazta meg „Azzá válsz, amit gondolsz.” Ugyanis hosszú távon gondolkodási sémáink neuronok milliárdjait rendezik össze egy egyedi, beágyazott minta szerint. Amikor bizonyos gondolatsorok gyakran ismétlődnek együtt, az konkrét agyi összeköttetések működésére van hatással. A neuronok gyorsabban összekapcsolnak, láncreakcióként sorban aktiválódnak. Így ha az alapgondolat megjelenik, már automatikusan követheti a többi. Ha észreveszed, hogy a negatív gondolatspirálon haladsz lefele, és idővel képes is vagy ezt megállítani, megszűnhet a rossz reflex. Agyi képalkotó eljárásokkal is alátámasztották, hogy fizikális változások jöhetnek létre az agyunk gondolat sémáink megváltoztatásával, a mindfulness alkalmazásával.

6. Együttérzés

Bár nem egyszerű megváltoztatnod érzéseidet és reakcióidat, azt, hogy ezekre hogyan reagálsz már könnyebben befolyásolhatod. Gyakran hallani például, hogy az érzékenység a gyengeség jele. Épp ellenkezőleg, kutatások is bizonyítják, hogy az érzékenység és az érzelmek felvállalása a bátorság és a magabiztosság forrása lehet. Amikor elítéled és elfojtod érzelmeidet, elveszted a belőle származó előnyöket. Azok ugyanis megmutatják, miként reagálsz adott szituációkra, belőlük tudhatod meg, mik fontosak számodra. Gondolataid túlkritizálása helyett próbálj inkább számodra megfelelő módszert találni, hogyan fordítsd át gondolataidat pozitív irányba. Szándékosan próbálj olyan belső és külső élményeket szerezni, amelyek örömöt vagy vigaszt nyújtanak. Ilyen lehet a boldog emlékek felidézése, a kedves emberek társasága, a természet szépségeiben való gyönyörködés, a kreatív önkifejezés. Ezek és hasonló technikák segíthetnek, hogy a nehéz érzéseiddel meg tudj küzdeni, irányítani tudd őket, miközben a jelenben élsz.

Természetesen a kóros és tartósan rossz kedv komoly szakmai segítséget igényel. Ha felmerül a depresszió lehetősége, ne habozz segítséget kérni. Cikkünkben azt szerettük volna bemutatni, hogyha figyelsz a gondolataid működésére, megbékélsz velük és elfogadod őket, képes lehetsz az automatikus, negatív gondolatspirálokat elkerülni, a jelen pozitív érzéseit befogadni, megélni, hosszú távon pedig fejleszteni is magad.

Forrás: mindset

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email