A babáknak lett „kitalálva”, avagy az anyatejes táplálás előnyei

Megosztás:

Augusztus elsején volt az anyatejes táplálás, más megnevezéssel a szoptatás világnapja, amelyet 1992 óta tartanak meg – ekkor kezdte el felhívni a figyelmet az Egészségügyi Világszervezet és az UNICEF a csecsemők egészséges táplálására. Az közismert, hogy az anyatej a lehető legteljesebb táplálék, amelyet egy csecsemő kaphat, de a szoptatásnak emellett is számos előnye van a gyermek és az édesanya számára.
az anyatejes táplálás előnyei

Az anyatej a babáknak lett „kitalálva”. Úgy alkotja meg a szervezet, hogy minden szükséges tápanyagot tartalmaz, ráadásul a megfelelő arányban és a megfelelő hőmérsékleten. Ennek köszönhetően kimutathatóan segít a betegségek megelőzésében. Hogy meddig kell szoptatni, arról eltérő vélemények vannak, ám érdemes szem előtt tartani az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalását, amely hat hónapos korig kizárólagos szoptatást javasol, majd a hozzátáplálás mellett kétéves korig ajánlja az anyatejet.

Előnyei? Szinte lehetetlen felsorolni!

A Nutricia Anyatej Kutató Központ szerint az anyatej könnyen emészthető, és olyan antitesteket tartalmaz, amelyek erősítik az immunrendszert, ezzel előzik meg a betegségek kialakulását. Lehetetlen teljes mértékben helyettesíteni. Kimutatták, hogy a tartósan szoptatott gyermekek között később kevesebben küzdenek elhízással, cukorbetegséggel, leukémiával. Kedvezően hat a beszédfejlődésre, növeli az intelligenciaszintet, de az idegrendszer fejlődéséhez is hozzájárul. 

Ezek az egészségügyi előnyök, ám a lelki haszon legalább ennyire fontos. A szoptatás ugyanis egy megismételhetetlen kapocs az anya és gyermeke között, ennek köszönhetően magabiztosabb, a stresszt jobban kezelő felnőtt válhat a kicsiből. A folyamat által létrehozott érzelmi kölcsönhatást szintén lehetetlen helyettesíteni. 

Fontos az anya szempontjából is 

Azt is ki kell emelni, hogy a szoptatás az anya egészségére legalább ennyire jótékonyan hat. Bizonyítottan csökkenti a szülés utáni vérzést, majd a későbbiekben redukálja a mellrák kockázatát. Ez utóbbi azokra a lánygyermekekre is igaz, akiket szoptattak csecsemőként. A szoptatás során oxitocin szabadul fel, ez segíti a méh regenerációját és az anya hormontermelését. Kevésbé fontos, de egy édesanya nőiességéhez azzal is hozzájárul, hogy segíti a terhesség előtti testsúly visszaszerzését, ezzel pedig az egészséges énkép kialakulását. 

Az a tény is fontos, ami nem az egészségügyi oldalt érinti, azaz hogy az anyatej jó esetben folyamatosan megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot biztosít a kicsinek, ezzel jelentős költségektől szabadíthatja meg a szülőket, amely egy nehezebb helyzetben lévő család esetében hatalmas segítség.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te mit gondolsz az anyatejes táplálásról?

Mit tartasz a szoptatás legnagyobb előnyének?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!