A kurkuma egészségügyi előnyei

A kurkuma egészségügyi előnyei

 

A kurkuma segíthet számos különböző betegség kezelésében. A gyógyítók körülbelül 4000 éve használják ezt a fűszert gyógyászati célokra is. Az ájurvédikus és a hagyományos kínai gyógyászat is elismeri, hogy a kurkuma kiváló gyulladásgátló szer és sebgyógyító is. noha általában fogyasztása teljesen biztonságok, a túl nagy dózisban elfogyasztott kurkuma okozhat gyomorpanaszokat, így érdemes mértékletesen fogyasztani. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a kurkuma kis mennyiségben használva teljesen biztonságos. A cukorbeteg vagy epekőre felírt gyógyszerek hatását enyhíthetik, így ilyenkor nem érdemes fogyasztani. Sők a terhes és a szoptató nők sem szedhetik.

Emésztési problémák

Kurkuma

A kurkuma serkenti az epe termelését az epehólyagban, ami javítja az emésztést. A német Comission E szakértői testülete egyöntetűen állítja, hogy a kurkuma különböző emésztési problémák tüneteit enyhíti, beleértve az emésztési zavarokat, a puffadásokat és gázosodásokat, valamint a dyspepsiát is. A Gastroenterology and Hepatology tanulmánya szerint a kurkumával a fekélyes vaktagbélgyulladás is kezelhető. A kurkumát szedő betegek esetében sokkal alacsonyabb relapszus arány volt tapasztalható.

Osteoarthritis

A kurkuma némi előnyt jelent az osteoarthritisben szenvedő betegek számára is, hiszen képes csökkenteni a gyulladásokat. Indiában már évezredek óta használják az ízületi gyulladás megelőzésére és annak kezelésére. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a kurkuma kivonata ugyanolyan jól működik az ilyen gyulladásos betegségek esetében, mint az ibuprofen.

Rák

A kurkuma segíthet megelőzni vagy megölni több ráktípust, így az emlő-, prosztata-, és vastagbélrákot is. Egy 2001-es tanulmány arról számol be, hogy a kurkuma jelentősen gátolja a prosztatarák növekedéét és megakadályozza a rák előrehaladását annak hormonrezisztens állapotában is.

Forrás: fuszerek.com

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments