A nő, akit mindenki imád: hét érdekesség a 70 éves Meryl Streepről

Megosztás:

Hihetetlen: Meryl Streep a nyáron töltötte be 70. életévét. A háromszoros Oscar-díjas amerikai színésznő valószínűleg kora legjobbja szakmájában, de az egészen biztos, hogy minden idők egyik legszeretettebb alakja. Ráadásul csak papíron öregszik: legutóbbi szerepében, a Hatalmas kis hazugságokban ismét szenzációsat alakít. Összeszedtünk hét érdekességet eddigi 70 évéből.
Meryl Streep

1. Az 1949-es születésű Streep első filmes szerepére 1977-ben került sor a Júlia című moziban, két évvel azután, hogy végzett a Yale Egyetem drámatagozatán. Ekkor már 27 éves volt. Érdekesség, hogy jelenetei nagy részét végül ki is vágták.

2. Viszonylag későn kezdett, ám a siker annál hamarabb érkezett: 1979-ben már Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában A szarvasvadász című háborús filmdrámáért, amelyben olyan nagyságok mellett tündökölt, mint Robert De Niro, Christopher Walken vagy John Cazale. Egy évvel később, 1980-ban pedig el is nyerte a díjat a Kramer kontra Kramerért, amelyben Dustin Hoffman mellett szerepelt. 

3. További két Oscarját a Sophie választásáért (1983) és A Vasladyért (2012) kapta, immár a legjobb női főszereplő kategóriájában. Előbbi film kedvéért megtanult lengyelül. Három díjánál csakis Katharine Hepburn kapott többet, szám szerint négyet, 21 jelölésével viszont Streep az abszolút rekorder.

4. Három évig élt együtt a nála jó tíz évvel idősebb John Cazale-lal, egészen annak 42 évesen bekövetkezett, 1978-as haláláig. A hírek szerint azért vállalta el A szarvasvadászban való szereplést, hogy ne kelljen sok időt külön tölteniük. A kiváló karakterszínészt egy év alatt vitte el a tüdőrák. 

„Nem tettem túl magam rajta. Nem is akarok rajta túljutni. Nem számít, mit teszel, a fájdalom mindig ott lesz az elméd valamelyik mélyedésében, és hatással lesz mindenre, ami azután történik.”

5. A szerelem hamar újra rátalált: még 1978-ban hozzáment a szobrász Don Gummerhez, akivel azóta is boldog házasságban él. 

„Nem tudom, mihez kezdenék a férjem nélkül, érzelmileg már biztosan halott lennék, ha nem találkoztam volna vele. Ő a legnagyszerűbb ember.”

6. Négy gyermekük született: az egyetlen fiú, a zenész Henry Wolfe Gummer 1979-ben, a lányok közül a szintén színésznő Mary Willa Gummer és Grace Jane Gummer 1983-ban, valamint 1986-ban, míg a modell Louisa Jacobson 1991-ben. 2019 februárjában vált nagymamává Mary Willának köszönhetően.

7. Az utóbbi évtized egyik legnagyobb durranását a Mamma Mia!-filmek jelentették számára, nem feltétlenül a film színvonala, hanem annak népszerűsége miatt. Streep látta a musicalt New Yorkban, és annyira beleszeretett, hogy levelet írt a szereplőknek. Ennek a levélnek köszönhető, hogy végül fel merték kérni őt a szerepre, amit örömmel vállalt el.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!