A víz hét csodája

A víz hét csodája
A víz hét csodája - elegendő ivóvíz

Nyári melegben a szokásosnál gyakrabban kerül elő a “mennyi folyadékot fogyasszunk?“, “mennyi az elegendő ivóvíz?” kérdés és ilyenkor természetes módon megnő az elfogyasztott folyadékmennyiség is, mert testünk hamarabb jelzi a hiányt.
Mik ezek a tünetek, amiket észre kell vennünk? Fontos, nem csak magunkra kell odafigyelni, hanem kiemelten a gyerek és időskorúakra, mert ők gyakran “elfelejtenek” eleget inni.
Először is a száj kiszáradása, már 1% hiánynál jelentkezik. 1-5% folyadékhiány étvágytalanságot, hányingert, teljesítményromlást okozhat. 5-9% között csökken a koncentráló képesség, szédülés, nehézlégzés, izomgörcs, álmatlanság lép fel, valamint romlik a hőszabályozás. 9% feletti folyadékhiány már életveszélyes állapotot idézhet elő, ilyenkor görcsök és súlyos szervműködési zavarok lépnek fel.

A víz csodákat tehet a szervezeteddel

Karcsúbb alak

A víz segíti az anyagcserét és jóllakottabbnak érzed magad. Cseréld le az üdítőitalokat vízre és igyál egy pohárnyit evés előtt így hamarabb éred el a jóllakottság érzését. A hideg víz felmelegítésére energiát használ fel a tested. (vigyázz, a jéghideg árthat)


Jobb fizikai teljesítmény

Ha úgy érzed kimerültél elfáradtál, kiszáradtál, pótold a hiányzó vízmennyiséget.
Ha elegendő vizet fogyasztasz a véred könnyebben áramlik így könnyebben juttatja el a tápanyagokat a tested sejtjeihez. Jobb teljesítményre leszel képes.

Szellemi frissesség

Az agyszövet 80-85% víz. Ha szomjasnak érzed magad, akkor már a kiszáradás első szintjére jutottál és csökkent a koncentrációd. Kerüld el a szellemi teljesítménycsökkenés okozta stresszes állapotot. Tarts magad mellet egy pohárnyi vizet és kortyolgasd folyamatosan!


Erősebb izomzat

Az elegendő vízfogyasztás csökkenti az izomgörcsök előfordulását, az izmok fáradtságát, hozzájárul az izületek megfelelő kenéséhez. Ha jólhidratált vagy, erőteljesebben és hosszabban edzhetsz.

Fiatalabb bőr

A dehidratáltság hatására mélyülnek a ráncok a bőrön. Az ivóvíz feltölti a bőrsejteket és segíti a salakanyagaik kiürítését. Ezáltal fiatalít és a bőr ragyogóbbá válik. A víz a természet szépítőszere.

A víz hét csodája

Jó közérzet

Ha kiszárad a tested, lelassulnak az anyagcsere folyamatok. A rostok mellet a víz is nélkülözhetetlen a jó emésztéshez. Az elegendő víz segíti a salakanyagok tápcsatornán történő áthaladását, kiürülését.

Vesekő elkerülése

A vesekő kialakulásának egyik oka lehet, a nem elegendő folyadék fogyasztás (már gyerekeknél is). A vesék átszűrik és tisztítják a vért, a keletkező vizelet a szervezet számára szükségtelen vízből és a benne oldott anyagokból áll. Túltelítettség esetén kristályok keleteznek, amik összeállhatnak és kialakul a vesekő.
Elegendő víz fogyasztásával csökkentheted a vesekő képződés kockázatát.


Használd TE is ezt a természetes “csodaszert”!

A legtöbb felnőttnek elegendő, ha a szomjúsága irányítja a vízfogyasztását. A szükséges mennyiséghez figyelembe kell venni a testsúlyt, életkort, általános egészségi állapotot, aktivitási szintet, időjárást. A leggyakrabban javasolt mennyiség felnőtteknek, napi 2,5 – 3 liter.

Egészségünkre!

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments