Allergiás vagy? Ezekre a növényekre kell figyelned márciusban!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Van egy rossz hírünk az allergiásoknak: az Időkép első márciusi allergiatérképén már vörösen izzik Magyarország, különösen Pécs környéke, ami azt jelenti, hogy néhány növénynél beköszöntött az allergiaszezon.
Allergiás vagy? Ezekre a növényekre kell figyelned márciusban!

Akit érint ez a kellemetlen probléma, annak nem kell bemutatni, mivel is jár, ha valaki allergiás egy növényre, és annak koncentrációja nagy a levegőben. Minden túlzás nélkül mondhatjuk azt, hogy ilyenkor hetekre megkeserítheti az orrfolyás és a viszketés több ezer ember életét. Márpedig hazánkban a lakosság több mint húsz százaléka szénanáthás,

Az allergia egyébként az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek normális körülmények között semmilyen választ nem váltanak ki a szervezet részéről. Megvizsgáltuk, milyen növényekre kell figyelni márciusban.

Éger

Az éger a nyírfafélék családjába tartozik, körülbelül harminc egylaki fa- és cserjefajt sorolnak ide. Legtöbbször vízpart mellett található meg hazánkban. Borzasztó sok pollent termel, de legalább elmondható róla, hogy viszonylag ritkán okoz allergiás reakciót. Ha viszont valakire rossz hatással van, kerülje el messzire az ilyen területeket, mert március és április számít a szezonjának.

Ciprusfélék

A ciprusfélék a fenyőalakúak rendjének egyik világszerte elterjedt családja, képviselői többnyire pikkelylevelű bokrok és fák, sok pollennel. Hazánkban a közönséges boróka a legismertebb, amely leginkább a hegyi legelőkön gyakori, de a bugaci ősborókás formájában az Alföldön is találkozunk vele. A legtöbb erre érzékeny embernél nátha, asztma és kötőhártya-gyulladás jelentkezik a februártól áprilisig tartó időszakban.

Tiszafafélék

A ciprusfélék mellett a legnagyobb gondot a tiszafafélék jelentik – ez a tűlevelűek osztályába tartozó fenyőalakúak rendjének családja. Körülbelül húsz faj tartozik ide, Magyarországon a tiszafa a leginkább elterjedt. Szintén okozhatnak kellemetlen tüneteket az allergiásoknak.

Mogyoró

Bármennyire is kedvelt növény a mogyoró különbféle édességekben, sokak számára ijesztő ínyencségnek számít – természetesen az allergia miatt. Ilyenkor virágzik, a porzós barkáiból pedig „ömlenek” az allergének a levegőbe. Szélsőséges esetben a mogyoróallergia tünete lehet a hányinger, a hasfájás, a bőrkiütés és az ekcéma is.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Melyik a "kedvenced"?

Mit teszel, az allergiás nehéz időszak könnyebb átvészeléséért?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!