Amputálták a kézfejét, uborkakarúnak csúfolták, mégis 775 millió forintos szerződést kapott

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Ép ésszel felfoghatatlan Shaquem Griffin története: az amerikai srác bal kézfejét még négyéves korában amputálták, mégis elérte, hogy az épek között kapjon szerződést az amerikai futball csúcskategóriáját jelentő NFL-ben. „Nem vagy fogyatékos, csak akkor, ha annak tartod magad” – fogalmazott egyszer, ez pedig hűen bemutatja a világlátását.
Shaquem Griffin

Shaquem Alphonso Griffin neve valószínűleg nem sokat mond egy átlagos magyarnak, hacsak nem rajongója az amerikai futballnak. Pedig a 23 éves fiatalemberben a világ egyik legkülönlegesebb sportolóját tisztelhetjük. Hogy miért? Mert egészen hihetetlen módon, a bal kézfeje nélkül játszik a csúcskategóriát képviselő NFL-ben – egy olyan sportágban, amelyet részben kézzel játszanak. Hasonlóra utoljára az 1940-es években volt példa.

Hogy megértsük Shaquem történetét, a gyermekkoráig kell visszamennünk. Egy ritka betegséggel, amnionszalag-szindrómával diagnosztizálták. Emiatt nem fejlődtek ki rendesen a bal kezének ujjai, és folyamatos, elviselhetetlen fájdalmat érzet minden alkalommal, amikor megérintett valamit. A történet érdekessége, hogy ikertestvére, Shaquill teljesen egészséges, és szintén élsportoló.

Négyéves korában telt be nála a pohár: az édesanyja azon kapta, ahogy egy konyhakéssel áll, és arra készül, hogy levágja a saját ujjait. Erre nem került sor, de másnap cselekedtek a szülők, kicsivel később pedig orvosi úton amputálták a kezét csuklótól lefelé. Shaquem ezután jobb kézzel élte az életét, és bár hihetetlen, de kiválóan ment neki az amerikai futball. Nem parasportról beszélünk, és nem is olyan időtöltésről, ahol helyettesíthető ez a testrész.

Az alapokat az apjától tanulta meg, aki mindkét ikerfiának ugyanazokat az edzéseket tartotta, ha pedig kellett, kitalálta és megépítette Shaquem számára az ehhez szükséges eszközöket. Ahogy cseperedett, mindig az épek között próbálkozott. Természetesen neki is meg kellett küzdenie a rosszakarókkal. Megkérdőjelezték a tudását, beszólogattak neki, uborkakarúnak csúfolták testi hiányossága miatt, aztán egy időre elfelejtették, a meccsekre sem vitték el.

Gondolkozott a visszavonuláson, de testvére tartotta benne a lelket. Ezt követően elképesztő akaraterővel dolgozott, soha nem kért felmentést a munka alól. Minden gyakorlatot elvégzett zokszó nélkül, ha kellett, egy protézis segítségével, hogy felvegye a versenyt. Szüksége volt egy kis szerencsére, ami egy edzőváltás képében megérkezett a csapathoz, amikor pedig alapemberré vált, 2016-ban megválasztották az egyetemi bajnokság legjobb védőjátékosának.

Nem elégedett meg ennyivel, a profi közé vágyott. A Players Tribune című magazinban így fogalmazott: „Ebben a világban mindenki megérdemli, hogy megmutassa, mire képes úgy, hogy közben a legtöbben kételkednek benne. Mindig voltak olyanok, akik azt mondták, nem leszek képes soha rendesen futballozni. Ha egyike vagy azoknak, akik hisznek bennem, köszönöm. Ha kételkedsz, neked is köszönöm, mert te vagy az, aki motivál, hogy még keményebben játsszak.”

2018-ban draftolta őt a Seattle Seahawks, amely egy évvel korábban már szerződtette testvérét. Újra csapattársak lettek. Shaquem Griffin négy évre szóló szerződést írt alá, amely alatt 2,8 millió dollárt, átszámítva 775 millió forintot keres, emellett a Nike is felkérte egyik reklámkampányába.

„Sok mai fiatalnak az a legnagyobb hibája, hogy állandóan keresi a kifogásokat, hogy mit miért nem tud elérni. Volt, amikor egy kézzel játszottam. Volt, amikor kéz nélkül is. Nem kellenek a kifogások, csak a kemény munka. Nem vagy fogyatékos, csak akkor, ha annak tartod magad” – nyilatkozta Shaquem, akiről az is köztudott, hogy soha nem parkol mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Amputálták a kézfejét, uborkakarúnak csúfolták, mégis 775 millió forintos szerződést kapo… […]

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!