„Bizonyos dolgokat nehéz szóban elmondani” – a művészetterápia előnyei

Megosztás:

A legtöbb ember ismeri a művészetterápia fogalmát, még akkor is, ha ez a kifejezés elsőre újszerűen hat számukra. Arról van szó, amikor a művészetet, például a zenét, táncot, színházat, festészetet, ezek kreativitást igénylő részeit a gondolatok és érzelmek kifejezésére használják pszichés betegek kezelése során.
Művészetterápia

A zene, a képzőművészet lélekre és elmére gyakorolt pozitív hatásait már az ókorban felismerték, a terápiás módszer kialakulásához pedig az vezetett, hogy az 1800-as évek végén ennek ellentettjét is bebizonyították, miszerint a bezártság, a semmittevés ront a pszichés betegséggel küzdők állapotán.

„Nem kell feltétlen beszélni róla”

– Bizonyos dolgokat nagyon nehéz szóban elmondani, ha azonban ezeket nem tudjuk kifejezni, az meg is betegíthet bennünket. Egy alkotással elmondott élmény több szempontból jó: egyfelől nem kell feltétlen beszélni róla, nem kell, hogy azonnal olvasható legyen, mint egy írás. Másfelől harmadik, kézzelfogható elemként jelen van a kliens és a terapeuta közt, ami a beteg esetleges manipulációját is megnehezíti – mondta a módszerről Szerdahelyi Zsuzsanna művészetterapeuta az abcterapia.hu-n közzétett tavalyi interjújában.

Többféle megközelítés létezik, legyen szó képzőművészetről, zene-, tánc- vagy éppen drámaterápiáról. Az egyik, az aktív megközelítés során a páciens cselekvő szerepben van, élményeit a művészeten keresztül fejezi ki. Alkot. A befogadó, vagy receptív módszer kész alkotásokkal dolgozik, és az ezek által a betegre kifejtett hatásokat elemzi. Az alkotásközpontú terápiák során pedig az esztétika is fontos, az elkészült műveket sokszor közzéteszik kiállításokon.

Egy alkotásban ott az ember lelke

A módszerek alkalmazása változatos. Bele lehet csempészni az egyéni és csoportos pszichoterápiás kezelésekbe, segíthet az önismeret kialakításában, a gyászfeldolgozásban és a lelki traumák elengedésében, de az érzelmi gátakat is fel lehet oldani a terápia segítségével.

Hogy mi az előnye más terápiákkal szemben? A Napfényes Gyógyközpont gyűjtése szerint a verbális közlés nem elsődleges az embereknél, inkább képekben gondolkozunk, ezért könnyebb ezeken keresztül közölni lelki vívódásokat. Nem lehet manipulálni sem: egy alkotásban ott az ember lelke, míg a szavak félrevezetőek lehetnek. Fontos, hogy amikor létrejön egy mű, arra lehet tárgyként tekinteni, ez pedig újféle látásmódot nyújt a betegeknek. Emellett pedig egy folyamatot is bemutat, hiszen az elkészült alkotásokra mindig vissza lehet nézni, látva a fejlődést.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!