Black Friday őrület – egyszerre tudatos vásárlás és eszeveszett költekezés

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Black Friday, magyarul Fekete Péntek. Egy kifejezés, amely 1966-ban keletkezett az Egyesült Államokban, és elsőre talán mindenkinek az őrületes akciók, valamint a plazmatévékért és laptopokért verekedő vásárolók ugranak be róla.
Black Friday őrület

A Black Friday könnyen lehet a felesleges pénzszórás szinonimája, de ha átgondoltan cselekszünk, tényleg megvehetjük olcsóbban, amit kinéztünk. Előbb most pénteken, november 23-án, majd november 30-án is kihasználhatjuk a ziccereket, ha előre tervezünk.

Eredete

A Black Friday kifejezés több mint ötven éve keletkezett az Egyesült Államokban, ahol a hálaadást követő péntek hagyományosan a karácsonyi bevásárlási szezon kezdetét jelenti. Eredetét a naphoz köthető közlekedési dugókra vezetik vissza, míg egy másik magyarázat szerint azért így hívják, mert a kereskedők ezen a napon mennek át a könyvelésükben feketébe, ami a nyereséget jelöli. Mivel ilyenkor indulnak el pénzt költeni az emberek, szinte minden üzlet és cég kitalál valamilyen akciót az alkalomra. Hazánkban 2013 óta tartják meg, és szépen lassan minden területet bekebelezett ez az őrület. Ilyenkor elméletben átlagon felüli engedményeket adnak az üzletek, persze ez nem minden esetben igaz.

Ahogy ne vásárolj!

A Black Friday alkalmával sokszor megőrül az ember. Meglátja, hogy valami fél áron van, és már teszi is a kosarába – akár a valóságban, akár egy webshopban. Figyeljünk arra, hogy csak olyan dolgokat vegyünk, amire szükségünk van. Attól, hogy egy önműködő porszívó negyven százalékkal le van értékelve, ugyanúgy pénzkidobás lesz, ha nem használjuk. Szintén ügyeljünk arra, hogyan viselkedünk. Bár a rohanós, verekedős, lökdösődős Fekete Péntek hazánkban még nem megszokott, előfordult már itthon is. Gondoljunk bele: tényleg megéri párezer forintnyi spórolás, hogy kiforduljunk önmagunkból?

Ahogy érdemes költekezni

Ajánlott előre gondolkozni, és felmérni, mire van szükség az otthonunkban. A Black Friday általában tárgyakhoz, műszaki cikkekhez köthető, de lehet szépészeti kezeléseket, utazásokat is találni. Készítsünk listát, tervezzük meg, mit szeretnénk beszerezni – erre még elég a péntekig hátra lévő idő. Ha ez megvan, nézzük meg, hol lehet kapni a kiszemelt terméket, az adott helyen mennyibe kerül, mennyi rá a kedvezmény. Nem mindegy, hogy húsz, negyven vagy hatvan százalékkal kapjuk ugyanazt olcsóbban. Ha a neten vásárolunk, összeállíthatunk egy kívánságlistát, hogy pénteken már csak fizetni kelljen, ezzel gyorsítva a folyamatot. Ami pedig a legfontosabb: akár élőben, akár online vásárolunk, próbáljuk meg minél hamarabb elrendezni a dolgot, mert az akciós termékek hamar elfogyhatnak a polcokról.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te hiszel a Black Friday erejében?

Mit veszel pénteken?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!