Cikkek

Bajai halászlé – amikor egy étel egyben életérzés

Bajai halászlé – amikor egy étel egyben életérzés

A bajaiak halfogyasztása közel tízszerese az országos átlagnak, így érthető, ha az ott élők a halászlében nem csupán egy ételt, hanem egy életérzést is látnak. Erről a leghíresebb a település, a halászléfőző fesztiválon pedig évről évre több ezer bográcsban fő a gyufatésztás verzió több tízezer ember számára. A halászlé jelentőségéről, valamint a szegedi és bajai hallé közötti versengésről kérdeztünk egy bennfentest.

Tovább »
Mitől lett ennyire trendi a levendula

Mitől lett ennyire trendi a levendula?

Élénk lila szín, kellemes illat, bizonyított jótékony hatások. A levendula igazi főnyeremény, éppen ezért érdekes, hogy bár több mint háromszáz éve megtalálható hazánkban, most lett körülötte igazán nagy felhajtás. Hatóanyagainak köszönhetően segít a stresszoldásban, gyulladáscsökkentő, de a gyomorpanaszokra is kiváló megoldás.

Tovább »
Szerette az egész világ - Diana hercegnő

Szerette az egész világ: ma lenne 58 éves Diana hercegnő

Leírni is fájdalmas: július 1-jén lenne 58 esztendős Diana walesi hercegnő. Még mindig fiatal volna, valószínűleg ugyanolyan jólelkű, szerető, az elesetteket segítő közszereplő, mint amilyen volt tizenöt éves hivatali ideje során. Ám már 22 éve csupán feltételes módot használhatunk vele kapcsolatban: 1997-ben veszítette életét egy közlekedési balesetben.

Tovább »
A hűség sok esetben ránk erőszakolt kényszer

„A hűség sok esetben ránk erőszakolt kényszer” – interjú Müller Péterrel (2. rész)

Vallomások a szerelemről címmel tartott előadást márciusban a szegedi IH-ban Müller Péter, Kossuth- és József Attila-díjas író, dramaturg, forgatókönyvíró. A hazai spirituális irodalom kiemelkedő alakja, akinek a test és lélek harmóniájának kereséséről szóló könyvei hatalmas népszerűségnek örvendenek, interjút adott a Sunny Magazinnak. Az első részben beszélt a szerelem és szeretet kettősségéről, valamint a saját szerelemérzéséről, míg most a megcsalás és a hűség témakörét jártuk körül.

Tovább »
10 érdekesség Latinovits Zoltánról

Negyvenhárom éve hunyt el a Színészkirály – 10 érdekesség Latinovits Zoltánról

Minden idők egyik, ha nem a legjobb magyar színészének tartja a szakma Latinovits Zoltánt, aki fájóan fiatalon, 44 évesen veszítette életét. Azt talán sokan tudják róla, hogy anyai ágon a színész Bujtor István és a zenész Frenreisz Károly a féltestvére volt, de életrajzában ennél sokkal több érdekesség is rejlik. Ezekből válogattunk össze tízet az internetes források alapján.

Tovább »
Szülői engedékenység vagy szigor?

Szülői engedékenység vagy szigor? Hol a határ?

Hogyan neveljünk gyereket? Egy olyan kérdés, amelyre minden szülőnek joga van saját álláspontot kialakítani, ezzel együtt viszont néhány alapelvet érdemes mindenkinek betartania. A legfontosabb: a gyermek a család egyenrangú tagja. Se több, se kevesebb.

Tovább »
Ayrton Senna

Zseni és zsarnok egyszerre – 25 éve hunyt el Ayrton Senna

Nemcsak minden idők egyik legjobb Forma–1-es pilótája, de minden idők egyik legjobb sportolója is volt a brazil Ayrton Senna. A háromszoros világbajnok éppen 25 éve, 1994 májusában vesztette életét, miután 310 kilométer/órás sebességgel vágódott a betonfalba a San Marinó-i Nagydíjon.

Tovább »
C-vitamin

C-vitamint mindenkinek!

Fokozza az immunrendszer működését, növeli a fehérvérsejtek számát, ezzel segíti a szervezet védőrendszerét – ezt tudja többek között a C-vitamin, amelyet 1932-ben fedezett fel Szegeden Szent-Györgyi Albert. A Nobel-díjas tudós napi 1000 milligrammot szedett, de ennek a fele is elegendő a betegségek megelőzésére.

Tovább »
Parasport edzői szemmel - interjú Csamangó Attilával

Edzői kihívások a parasportban – interjú Csamangó Attilával

Kajakosként világbajnoki ezüstérmes volt Csamangó Attila, az NKM Szeged Vízisport Egyesület edzője, aki a parakajakos Suba Róbert és Varga Katalin felkészülését irányítja a klubnál. A fogyatékos sportolókkal való munka során megtanulta: az ember életében vannak olyan dolgok, amiket értékelni kell, még ha néha magától értetődőnek is tűnnek. A 2017-ben az év fogyatékkal élő sportolók edzője díjra jelölt szakember mesélt tapasztalatairól.

Tovább »

Halálos tudatlanság – terjed a világban az oltásellenesség

Egyre többet hallani az oltásellenes mozgalmakról, azokról az emberektől, akik megtagadják gyermeküktől a védőoltásokat. Döntésüket legtöbbször azzal magyarázzák, hogy szerintük kapcsolat van autizmus és az oltások között. Ez a nézet sok esetben bizonyíthatóan gyermekek halálát okozta.

Tovább »
17 éve hunyt el Hofi Géza – tíz idézet és tíz érdekesség a kabaré királyáról

17 éve hunyt el Hofi Géza – tíz idézet és tíz érdekesség a kabaré királyáról

Éppen 17 évvel ezelőtt, 2002. április 10-én hunyt el álmában Hofi Géza humorista, a magyar kabaré külön úton járó, kiemelkedő népszerűségű mestere, aki önálló produkcióival egyéni stílust teremtett. 65 éves volt. Csillogása azóta sem halványul, napjainkban is rendszeresen idézik nagyszerű mondatait. Emlékezésül összeszedtük a tíz kedvenc idézetünket tőle, de összegyűjtöttünk tíz tényt is, amelyet talán kevesen tudnak róla.

Tovább »