Ég veled, munkahelyi stressz!

Ég veled, munkahelyi stressz!

Gyakran vagy túl fáradt, hogy a munkaórák után bármihez is nekiláss? Volt már úgy, hogy egyáltalán nem érdekelt, mi vár másnap a munkahelyeden? A meló alatt elharapódzó, folyamatos stresszhatás bármelyikünk magánéletét feldúlhatja. Segítünk, hogy nyerd vissza az életkedved egy zűrös nap után! Beszéljünk a munkahelyi stresszről!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email

Mit teszünk nyomás alatt?

Ha egy újszerű, váratlan vagy megerőltető helyzettel kerülünk szembe, kétféleképpen cselekszünk:

  • Ha a helyzetet megoldhatónak, kontrollálhatónak vagy elkerülhetőnek véljük, szervezetünk a klasszikus „üss vagy fuss” választ produkálja, tehát maradunk és harcolunk, vagy elmenekülünk. Kissé modernebb keretek közé helyezve a példát, úgy alakítjuk a környezetünket, hogy a stresszhelyzet megoldódjon, akár általunk, akár azáltal, hogy kilépünk a helyzetből.
  • Ha a helyzetet reménytelennek érezzük, mert nem ismerjük a megoldást vagy mert nem érezzük magunkat képesnek a helyzet irányítására, akkor passzív elkerülő magatartással, szorongással reagálunk.

Idővel hozzá is szokhatunk a folytonos elkerüléshez, ’megtanulunk’ működni a reménytelen helyzetek sűrű erdejében. Ezt nevezi a szakirodalom tanult tehetetlenségnek. Ilyen állapot kialakulásához vezethet egy örömtelen párkapcsolat, tartósan fennálló munkanélküliség vagy akár rossz munkahelyi légkör is. Ilyenkor szervezetünk lényegesen fogékonyabb a legkülönfélébb betegségekre is.

Mikor uralkodik el rajtunk a leterheltség?

A tartós tehetetlenség érzése mindannyiunkat megvisel, mégis egyénenként másképpen vagyunk rá érzékenyek. Egyeseknél nagyon könnyen alakul ki, másoknál hatalmas terhelésre is alig érzékelhető.

Ahhoz, hogy csökkentsük az egészségünket roncsoló stresszhatást, fel kell ismernünk, mikor kezdünk belecsúszni a tanult tehetetlenség állapotába. Ha elvesztettük érdeklődésünket munkahelyünk és környezetünk iránt, ha felborul az alvási ciklusunk (órákkal korábban ébredünk, esetleg jóval több alvásra van szükségünk), ha úgy érezzük, a jövőnk kilátástalan, gondterhes, kínzó gondolatok kerülgetnek és mindig fáradtak vagyunk bárminemű fizikai aktivitás hiányában is, jó eséllyel pont ideje aktívan tennünk az életünkben elharapódzó stressz ellen!

Mit tehetek mégis?

Bármennyire is reménytelennek tűnhet a történet, a pszichológia itt sem hagy minket cserben. Bár varázsütésszerű megoldás a stressz kiiktatására még megtalálásra vár, a tanult tehetetlenség ellen leginkább tanult sikerességgel vehetjük fel a harcot.

A tanult sikeresség azt jelenti, hogy bízunk önmagunkban és a környezetünkben lévőkben, hogy akár legnehezebb helyzetekben is képesek vagyunk, akár egyedül, akár segítséget kérve, megoldást találni, miképpen korábban is sikeresen oldottuk meg korábbi nehézségeinket.

Az önbizalom tanulható, gyakorolható és mindannyiunkban fellelhető ’készség’.

Egész évben stresszmentesen

Ahhoz, hogy valóban stresszmentesen teljen az évünk, akár fogadalmi megfontolásból, akár egészségünk védelme érdekében, tudatosan és aktívan tennünk kell. A megfelelő minőségű és mennyiségű pihenés elengedhetetlen, ám a tehetetlenség érzése a szabadnapjainkra is elkísér. Szenteljünk figyelmet a tevékeny stresszkezelésre is!

Emlékezzünk vissza és merítsünk erőt korábbi sikereinkből, számunkra kedves emlékeinkből, ha úgy tetszik, hozzuk létre saját patrónus-bűbájunkat. Szükség lehet céljaink, énideálunk és értékeink ’újragyúrására’ is, hogy felismerjük, valójában milyen sikeres és találékony emberek vagyunk, tudunk lenni és akarjunk azzá válni.

Ami pedig az aktív cselekvést illeti, mindenki másképpen küzd a mindennapi stressz ellen. Van, aki meditál, van, aki maratonra készül. Van, aki magát tréningeli egy önfejlesztő könyvvel és van, aki a szépirodalomban találja meg a kellő élvezetet és van, aki a Sunny Magazin cikkeit, facebook oldalát vagy önfejlesztő csoportját böngészi 🙂. A munkahelyen pedig pillanatnyi menedéket jelenthetnek a kedves emlékek, a bölcselő idézetek, a pozitív zene. Milliónyian vagyunk és milliónyi módszer áll rendelkezésünkre. Kísérletezz és találj módot rá, hogy minden nap tegyél a sikerességed és munkahelyi stressz elkerülése érdekében.

Sokkal könnyebb, mint gondolnád!

Milyen módszered van a stressz kezelésre?

Mit jelent számodra az aktív pihenés?

Örömmel és lelkesedéssel dolgozunk, hogy érdekes és hasznos cikkeket hozzunk neked.
Kérlek, ha sikerült jó érzést vagy egy kedves, hasznos gondolatot előidéznünk az olvasás közben, oszd meg velünk egy hozzászólás formájában!
Számunkra ez az igazi elismerés!

Ha hasznosnak találtad a cikket, segíts nekünk! Oszd meg ismerőseiddel is!

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: google
Megosztás itt: email
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments