Élményeket szerezz, ne tárgyakat! Meg is mondjuk, miért!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Amikor a cím első mondatát vizsgáltuk, az interneten számtalan hazai és külföldi cikket találtunk. Mind azt taglalta, hogy egy élménnyel sokkal jobban járunk, mint egy tárgy megszerzésével. Összeszedtük ezek közül a három legjobb érvet.
Élményeket szerezz, ne tárgyakat!

Már a róka is megmondta

Közhelyes A kis hercegből idézni, mégis mindent elmond az élmény vs. tárgy helyzetről a róka egyik monológja: „Jobb lett volna, ha ugyanabban az időben jössz (…). Ha például délután négykor érkezel majd, én már háromkor elkezdek örülni. Minél előrébb halad az idő, annál boldogabb leszek.”

Ha élményt, mondjuk utazást választunk egy tárgy helyett, többször örülhetünk ugyanannak: a készülődés, a szervezés, majd a sztorizás és a fényképnézegetés egyaránt pozitív töltést ad.

Egy tárgy legtöbbször értékét veszti

Ezt kutatás bizonyítja, emlegetik is sűrűn Dr. Thomas Gilovich-et, a Cornell Egyetem pszichológiaprofesszorát. Ő mondta ki, hogy a tárgyak gyorsan elveszítik az értéküket: ahogy kapunk valamit, elkezdünk ugyanabból egy jobbra vágyni. Elizabeth Dunn, a University of British Columbia kutatója pedig „örömtócsának” hívja a tárgyakhoz kapcsolódó ideiglenes boldogságot.

Gondolj csak bele: nem vágysz minden évben újabb telefonra? Vagy nem ment már ki a divatból a tavalyelőtti karácsonyra kapott nadrágod? Esetleg nem gondolkozol folyamatosan autócserén? Na, ugye…

Közösen örülni sokkal jobb

Ha élményre gondolunk, abból általában közösségi szórakozás lesz. A kapott vagy adott belépő például ajándék, de vehet hasonlót bárki a társaságunkból, betársulhat mellénk egy koncertre. Utazni sokkal jobb a szerelmünkkel, főzőiskolába menni a barátnőnkkel, paintballozni a haverunkkal. Bár tárgyból is lehet beszerezni olyat, amely egyszerre több embert szolgál, sokkal kisebb ennek a valószínűsége.
Szintén húsba vágó mondás a „koporsón nincs zseb”, más verzióban „koporsón nincs csomagtartó”, ami azt jelzi, hogy a tárgyainktól egyszer biztosan meg kell válnunk, az élményeinket viszont bárhová magunkkal vihetjük.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Élmény vagy tárgy? Miért?

Ajándékoztál már valakinek élményt? Mesélj róla!

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!