Emberi kéz is formálta Magyarország legszebb természeti csodáját

Megosztás:

Ritka, amikor az emberi beavatkozás valami egyedülállót hoz létre a természetben. A Magyarország legszebb természeti csodájának választott Megyer-hegyi tengerszem esetében azonban igaz ez az állítás. Minden a XV. században kezdődött néhány malomkővel.
Megyer-hegyi Tengerszem

Bár hazánk már nem rendelkezik tengerparttal, leleményes módon mégis teremtettünk itthon némi tengeri kapcsolatot a turisztikában. Ki ne tudná, hogy a Balaton a magyar tenger, ám legalább ilyen káprázatos élményt nyújt a Magyarország legszebb természeti csodájának megválasztott Megyer-hegyi tengerszem is, amely az Aggteleki Nemzeti Park része.

Megyer-hegyi Tengerszem
Káprázatos élményt nyújt

Öt évszázad a malomkövek bűvöletében

Egy tengerszemnek általában semmi köze a tengerekhez: a hegységekben előforduló, kisebb édesvizű tavakat nevezik így. Igaz ez a Sárospatak közelében található Megyer-hegyi tengerszemre is. A Megyer-hegy mindössze 324 méter magas, így bár helyenként meredek út vezet felfelé, egyáltalán nem számít megerőltetőnek a „megmászása” – egy könnyű túrának tökéletesen megfelel a tengerszem felkeresése. 

Megyer-hegyi Tengerszem
Helyenként meredek út vezet felfelé, egyáltalán nem számít megerőltetőnek

Amikor a tengerszemről beszélünk, nem csupán a természet csodás alkotására kell gondolni. Emberi kéz munkája is kellett ahhoz, hogy létrejöjjön ez a képződmény. A hegy ugyanis vulkáni eredetű, kemény kőzete miatt már a XV. századtól kezdve tökéletes volt a gabonaőrlésre és érczúzásra alkalmas malomkövek gyártására, és egészen a termelés 1907-es beszüntetéséig erre használták. A becslések szerint a közel fél évezred során évente 300-450 malomkő készült itt főként kézi erővel, egyszerű szerszámok segítségével. Ebből a számadatból érezhető, hogy szinte „széthordták” a hegyet, kialakítva azt a gödröt, amelyben a tengerszemnek nevezett tó képződött.

Megyer-hegyi Tengerszem
Az egykor itt bányászott malomkövek maradványait is fel lehet fedezni

Aki ellátogat erre a területre, betekintést nyerhet az akkori bányászok életébe, a sziklába vájt „lakásaikba”, egyszerű mindennapjaikba, de az egykor itt bányászott malomkövek maradványait is meg lehet tekinteni. 

Megyer-hegyi Tengerszem
Kitekintés a bányászok sziklába vájt „lakásából”

Lélegzetelállító látvány

Megyer-hegyi Tengerszem
A tó és környezete, tökéletes harmóniában

Nem ez azonban a legérdekesebb része a túrának, hanem maga a tó és annak környezete, ugyanis tökéletes harmóniában van itt az emberi tevékenység által kialakított rész a természettel.

Megyer-hegyi Tengerszem
A hegyen kialakított Malomkő tanösvény biztonságos utat mutat

A tó hat és fél méter mély, az azt körülölelő sziklafal pedig 70 méter magas, így nem túlzás, hogy lélegzetelállító látványt jelent lenézni annak széléről a mélységbe. Persze óvatosnak kell lenni, a hegyen kialakított Malomkő tanösvény azonban biztonságos utat mutat mindenkinek.

Megyer-hegyi Tengerszem
Egészen a vízfelszínig le tudunk ereszkedni

Egészen a vízfelszínig le tudunk ereszkedni a kiépített útvonalon, és érdemes is ezt megtenni, hogy lássuk, honnan néztünk le a tavacskára. Mivel a tengerszem és a tanösvény is egész évben látogatható, minden évszakban különleges és változatos élményt nyújt élővilága miatt, ám arra ügyeljünk, hogy az évszaknak megfelelő öltözékben keljünk útra. És ne hagyjuk otthon a fényképezőgépet.

Megyer-hegyi Tengerszem
Minden évszakban különleges és változatos élményt nyújt élővilága miatt
0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Jártál már itt?

Neked milyen élményt nyújtott a tengerszem?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!