Emlékszel még rá? Harminc éve tetőzött a Gorenje-turizmus

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
A mai Magyarországon már nehezen elképzelhető az a jelenség, amelyet három évtizede Gorenje-turizmusnak neveztek el, és amely napra pontosan harminc évvel ezelőtt, 1988. november 7-én tetőzött az osztrák határnál. Abban az évben a fél ország útnak indult Nyugatra – túlnyomórészt elektronikai cikkeket, videomagnókat és fagyasztókat venni. Ha harmincévesnél fiatalabb vagy, azért érdemes végigolvasnod a cikked, ha idősebb, akkor a nosztalgia miatt ajánljuk az írást.
Gorenje-turizmus 1988

A bevezetőben említett „népvándorlás” alapját az adta, hogy hazánkban 1988 januárjában bevezették a világútlevelet. Ekkor már egy évtizede törvény szabályozta: minden magyar állampolgár joga, hogy útlevelet kapjon és külföldre utazzon. Az más kérdés, hogy a szocializmusban erre továbbra sem volt mindenkinek lehetősége.

Elindult a roham

1987-ben merült fel az ötlet, hogy teret adjanak a magyarok nem szocialista országba történő magáncélú utazási lehetőségének, 1988 januárjában pedig kimondták, hogy a magyar útlevél a világ összes országába többszöri beutazásra jogosít. Itt indult a roham.

Hogy ez mivel járt? Több millió útlevéligényléssel, majd kereskedelmi célú ausztriai túrákkal. A HVG adatai szerint ebben az évben 45 ezer, nagyrészt Gorenje márkájú hűtőszekrényt és fagyasztóládát hoztak át a határon, ezért kapta a Gorenje-turizmus nevet a jelenség. Az más kérdés, hogy lehetett volna Grundig-turizmus is, hiszen videomagnóból 210 ezret hoztak be.

– Más jellegű termékekért is megérte kimenni. Emlékszem, szinte minden autó tetején volt egy fagyasztó akkoriban a határon, de egy barátom az ínyencségeket szerette, ő tengeri halas konzervekből hozott be több százat. Amikor a határőrök kiszúrták, hogy nincs nála fagyasztó, külön megvizsgálták a kocsiját, annyira gyanús volt – emlékezett vissza egy hatvanas éveiben járó ismerősöm.

Veszélybe került az ország fizetőképessége

A már említett, 1988. november 7-i tetőzés idején a bucsui határátkelőtől tizenkét kilométer hosszan, egészen Szombathelyig állt a sor. Szintén a HVG jegyzi meg, hogy 1989. április 4-én a becslések szerint félmillió magyar ment elektronikai cuccokért a sógorokhoz. Állítólag annyi tőke áramlott ki ebben az időben hazánkból, hogy az az ország fizetőképességét veszélyeztette.

Tavaly újra aktuális lett a fenti történet: a felmerült luxusáfa, az elektronikai cikkek kilátásba helyezett 35 százalékos forgalmi adója előrevetített egy Gorenje-turizmus 2.0-t, de erre végül nem került sor.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Van olyan luxuscikk, amit itthon nem tudsz megvenni, de külföldön beszerezhető?

Mennyit lennél hajlandó utazni például egy új okostelefonért?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!