Fél lábbal él teljesebb életet Roland

Megosztás:

Harminckét évesen, egyik napról a másikra kellett amputálni a bal lábát, mégsem tragédiaként fogja fel az esetet a szegedi televíziós, Máté Roland. Az augusztusi műtét óta megváltozott az értékrendje, sok apróságnak örül, amely más számára a mindennapok része. Azt mondja: érdemes úgy élni az életet, hogy semmi jót ne vegyünk természetesnek.
Fél lábbal él teljes életet Roland

Sokan talán már ismerik Máté Roland történetét. A 32 éves, életvidám televíziós riporter és rádiós műsorvezető augusztusban, egy buliban rosszul lett, az élete is veszélybe került. A szegedi orvosok megmentették, azonban a bal lábát térd alatt amputálni kellett.

Kezdetben nehezen viselte a történteket, ám októberben blogot indított a Facebookon Egy pillanat – Az élet lábatlankodása címmel, amelyben leírta a történteket, illetve azt, hogyan változott meg szinte minden körülötte. Mi is erről, a változások elfogadásáról kérdeztük.

– A legfontosabb, hogy rájöttem: amikről azt gondoltam, hogy alanyi jogon járnak nekem, például az értelmes gondolkodás, a kezeim, a lábaim, azokról már tudom, hogy valójában kiváltságot jelentenek. Olyan apró dolgokat kezdtem el értékelni, amelyek korábban fel sem tűntek. Egy példa: amikor a műtét utáni kilencedik napon áttoltak az intenzívről, akkor láttam először újra a fák leveleit, éreztem a napsütést az arcomon. Ezeknek is lehet nagyon örülni – mesélte.

Elmondta, mennyit változott a hozzáállása: sokkal jobban kifejezi az érzéseit mások felé.

– Eddig is szerettem a családomat, a barátaimat, ám most igyekszem ezt minden egyes alkalommal kimutatni feléjük – fogalmazott.

Régebben belebetegedett, ha nem jutott el a Balaton Soundra, mert dolgoznia kellett – ezekre már mosolyogva gondol vissza.

– Bulizni továbbra is akarok, és élvezni is fogom, csak nem lesz ennyire fontos. Egy ilyen eset után mindenki átértékeli, mije van, és a valóban értékes dolgokra kezd el fókuszálni.

Ez egy érdekes kérdést vet fel: miért kell vajon sok esetben egy életre szóló trauma, tragédia, hogy átalakuljon az ember értékrendje?

–  Semmi sincs véletlenül, így állok az amputációhoz. Valamiért ezt meg kellett tapasztalnom az életemben. Hogy miért, azt nem tudom, de nem is keresem rá a választ. Megtörtént, és kész. Az biztos, hogy ha mindene megvan az embernek, a kis dolgokat nem értékeli eléggé. Az örömforrás ilyenkor máshol kezdődik. A többség nem szeret munkába indulni reggelente, én viszont alig várom, hogy megkapjam a műlábamat, és újra felálljak. Talán furcsán hangzik, de ezt is ajándéknak fogom fel: sokan egy életre kerekesszékbe kényszerülnek, ám ha minden jól megy, én jövő nyáron már újra járni tudok majd – fogalmazott.

Hozzátette: azt ajánlja, senki ne vegye természetesnek, hogy egészséges, és megvan minden végtagja. Vagy éppen azt, ha képes egyedül kimenni a mosdóba, vagy megfürdeni esténként. Tudatosítsa magában, hogy ezek olyan dolgok, amiért hálásnak kell lenni.

Roland szerelmi életében is jelentős, egyben pozitív változást hozott az amputáció.

– Rengeteget köszönhetek a barátnőmnek, örökké hálás leszek neki azért, ahogyan az augusztus óta eltelt időszakot kezelte. Amikor történt az eset, nem alkottunk egy párt, de akkor is jó kapcsolatot ápoltunk. A kórházban eltöltött napok viszont összekovácsoltak minket. Egy huszonéves lánytól nem várnám el, hogy természetesnek vegyen egy ilyen helyzetet, ő mégis bármikor végigtol kerekesszékben az utcán. A legutóbb volt egy meghatározó pillanatunk: ültem a székben, fogta a kezemet és adott egy puszit, miközben körülöttünk gyönyörű őszi színekben pompáztak a fák. Egészen biztos, hogy ezt a szituációt nem éltem volna meg olyan intenzíven, ha még meglenne mindkét lábam.

Egy hét híján fél éve, hogy utoljára két lábon álltam…de ma rehabilitációm 14.napján újra két lábon szemléltem a…

Közzétette: Egy pillanat- Az élet lábatlankodása – 2019. január 21., hétfő
0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!