Glutén- és laktózmentes élet – miért és hogyan?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Abban a korban élünk, amikor egyre szaporodnak a mindenmentes ételek, és egyre inkább nő a valamilyen alkotórészre érzékeny fogyasztók választási lehetőségeinek száma. A glutén és a laktóz okozza a legtöbb gondot a különleges táplálkozásra szorulóknak – de mik ezek, és miért kell rájuk figyelni?
glutén és laktóz

Gluténmentesen

A glutén két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke, és szinte mindenben megtalálható. Jó, ez túlzás, de ott van a búza, a rozs és az árpa magjaiban is, azaz ha valaki rákényszerül, hogy gluténmentesen táplálkozzon, rengeteg dologra oda kell figyelnie. Mert aki autoimmun gluténérzékenységgel rendelkezik, annak egész életében mellőznie kell az összetevőt. Hazánkban minden századik emberre igaz ez, ám ennél sokkal többen mondanak nemet a gluténra.

Az ajánlások szerint a fentiek kiválthatók kukorica- és rizsliszttel, valamint a zab rendszeres fogyasztása is ajánlott. A lényeg, hogy vásárlásnál mindig olvassuk el az összetevőket, legalább addig, amíg meg nem bizonyosodunk egy termék fogyaszthatóságáról. Hiába hangzik furcsán, lehet glutén a felvágottakban, a fagyasztott krumpliban, de még a joghurtokban is, ezért ellenőrizzünk mindent vásárlás előtt. Ha teljesen szeretnénk kiűzni a glutént a konyhánkból, minden eszközre ráfér egy alapos mosogatás, míg a fából készült dolgokat teljesen le kell cserélni, ha korábban érintkeztek gluténnel.

A nem gluténérzékenyek által választott gluténmentes táplálkozásnak van előnye, de hátránya még több: hízáshoz vezethet, tehát nem fogyókúrás technika, minden ilyen termék drágább a boltban, és az alacsony rostfogyasztás sem előnyös. Ezek miatt érdemes alaposan utánanézni a témának, egyeztetni szakorvossal.

Laktózmentesen

A laktóz egy, a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle: a laktózérzékenyek szervezete ennek a lebontására képtelen. Világszerte a felnőttek 75 százalékát érinti a probléma, Magyarországon ennél jóval kevesebben kényszerülnek rá, hogy laktózmentesen táplálkozzanak – nálunk körülbelül 10-15 százalék az arány. A meg nem emésztett laktózt egyébként a bélflóra baktériumai lebontják, ez viszont tejsavat és metánt termel a szervezetünkben, esetleg hasmenést okoz.

Sok tévhit kering a laktózmentes termékekkel kapcsolatban. Fontos tudni, hogy csak azért, mert laktózmentes valami, még ugyanannyi kalória marad benne, és a cukormentességgel sem lehet párhuzamba állítani.

Előnye lehet, hogy ha egy laktózérzékeny elhagyja étrendjéből a szervezetének megterhelést jelentő adalékot, utána frissebbnek érzi majd magát, nem puffad, és elmúlhat a krónikus fejfájása. A lényeg: ha laktózérzékenységre utaló jeleket fedezünk fel, egyeztessünk az orvossal.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te mit gondolsz a mindenmentes táplálkozásról?

Hasznos újítás, vagy szépen becsomagolt lehúzás?

Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Glutén- és laktózmentes élet – miért és hogyan? […]

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!