Gyógyszert jelent a magány ellen a kutya- és macskatartás

Megosztás:

Nem mindegy, hogy valaki az üres lakásba ér haza, vagy várja otthon egy ugrándozó kutya, esetleg egy heverésző, puhaszőrű macska. A magány és a depresszió ellen orvosilag bizonyítottan is jót tesz a háziállat tartása – boldogsághormont kapunk tőlük „ajándékba”.
Gyógyszert jelent a magány ellen a kutya- és macskatartás

Kutya vagy macska? Amikor valaki háziállatot keres, hazánkban ez a két legnépszerűbb választás. Igaz ez akkor is, ha a magány ellen kutatunk a megoldás után – a kutya- és macskatartás egyaránt előnyös terápiás hatásokkal jár. Segítenek túlélni a nehéz időszakokat, fontos szerepük lehet a gyászfeldolgozásban, de jó hatással vannak a testi és a lelki egészségre is. Erről több érdekes kutatást publikáltak már. 

Antidepresszáns házi kedvencek

A magány az egyik legveszélyesebb belső érzésünk, amelyre ha nem találunk megoldást, komoly következményekhez vezethet. A University of Hertfordshire kutatása szerint elkerülhető ez az élethelyzet, ha odafigyelünk néhány dologra a környezetünkben. Az egyik javaslatuk a háziállat tartása, mivel a kis kedvencek segítenek a stressz csökkentésében, javul tőlük a közérzetünk, tulajdonképpen antidepresszánsként hatnak az emberre. Ki tudna szomorú lenni, amikor a kutyusa ugrándozva várja otthon, nem igaz? Ráadásul a kutyasétáltatás olyan kötelezettség, amely kimozdítja az embert az otthonából, azaz megelőzi a bezárkózást. 

Ez utóbbi segít azon a problémán is, amelyet a természethez való kapcsolódás hiányának neveznek, és szintén lehet a depresszió okozója. Ráadásul azt is kimutatták, hogy az emberi szervezet oxitocint, azaz boldogsághormont termel, amikor valaki a házi kedvencével tölt el minőségi időt. Hasonló érzés ez, mint amikor a szerelmével van az ember. Az a mondás sem véletlen, hogy a kutya az ember legjobb barátja: több évezrednyi kapcsolatunk van az ebekkel, emiatt alakulhat ki szoros kötődés a gazdi és háziállata között.

Nem szabad átesni a ló túloldalára

Persze vigyázni kell, hogy ez egészséges keretek között maradjon: az angolban külön kifejezés szolgál azokra a nőkre, akik a párkapcsolat hiányban a macskájukkal, macskáikkal élnek, akár életük végéig is. A cat lady nem éppen udvarias jelző, egy veszélyes sztereotípia, ám arra felhívja a figyelmet, hogy az emberei kapcsolatokat teljesen nem tudja kiváltani egy kisállat.

Az egészségünkön viszont segíthet. Azt egy kínai kutatás bizonyította be, hogy az ázsiai országban a 25 és 40 év közötti női kutyatulajdonosok általános egészségi állapota jobb, mint azoké, akik nem tartanak semmilyen állatot. Nem kell ördöngösségre gondolni, a magyarázat pofonegyszerű: ha valaki kutyát vagy macskát tart, többet mozog, ezáltal jobb a kedve, egészségesebb a napi rutinja. Ennek köszönhető, hogy az állattartók vérnyomása, koleszterinszintje alacsonyabb az egyedül élő emberekhez képest.

Játék és nyeremény a cikk után, a Társalgóban

A még ennyi időd van a játék lezárásáig:

nap
óra
perc
másodperc
A játék befejeződött.
0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te kutyás vagy macskás vagy?

Fel tudsz idézni egy jó közös történetet a kis kedvenceddel?

Történet – Játék – Nyeremény

Egy játékra invitálunk

 • Mesélj el egy jó történetet, aminek a részese volt a kutyád, macskád vagy egyéb háziállatod, lejjebb görgetve hozzászólásként!
 • Oszd meg ezt a cikket az ismerőseid között és kérd meg őket, hogy kedveljék a te hozzászólásod!
 • A hozzászólás írásához és a kedveléshez is be kell jelentkezni az oldalra (előtte pedig regisztrálni, ha még nem regisztráltál korábban).
 • Nyereményed: a házi kedvencedet ábrázoló vászonkép, egy az általad küldött fotó alapján.

Játékleírás, nyertes és nyeremény

 1. A játék és a szavazás 2019. augusztus 3-án indul és 2019. augusztus 31-én éjfélkor zárul.
 2. A játék akkor élesedik, ha legalább 10 történet érkezik. (Ha ennél kevesebb, akkor nem hirdetünk nyertest.)
 3. A nyertest az olvasók választják ki, azzal, hogy kedvelik a nekik tetsző történetet.
 4. Egy olvasó több történetet is kedvelhet, de mindegyiket csak egyszer.
 5. Egy író több történettel is pályázhat.
 6. Nyertest akkor hirdetünk, ha legalább 10 történet érkezik és legalább egy közülük minimum 10 kedvelést kapott.
 7. A nyertes a legtöbb kedvelést kapott történet írója lesz.
 8. Holtverseny esetén 24 órával meghosszabbítjuk a  játékot, hogy további szavazatok érkezhessenek. Mindaddig míg a nap végén el nem dől a nyertes személye.
 9. A nyeremény a nyertes által beküldött, a kedvenc háziállat fotójából készített, vakrámás, vászonkép (30×50 cm vagy 40×40 cm méretben, a beküldött fotó arányainak megfelelően).
 10. A játékot szervezi a Sunny Magazin üzemeltetője, a nyereményt biztosítja a Sunny Money Shop.
 11. A nyeremény készpénzre nem váltható.
 12. A játékban mindenki a saját döntése alapján, önként vesz részt. Az játék és a regisztráció során megadott adataid kezelésével kapcsolatban olvasd el az Adatkezelési tájékoztatónkat! A hozzászólás írásával és a szavazással elfogadod a játék szabályzatát.
 13. A szervező fenntartja a jogot, hogy a játék szabályzatát egyoldalúan módosítsa, valamint a játék elvárásainak nem megfelelő hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül törölje.
Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Borbely Attila

Hol volt , hol nem 🙂 Barátommal sétáltattuk két min 55 kg Rottweiler kutyáinkat akik szabadon játszottak egymással !!!!!Majd találkoztunk a kutyáinkat csibészelő kiképzővel . A következő pillanatban azt vettük észre ,hogy a közeli fáról szól hozzánk !!! Még jó , hogy nem vettek észre !!! Vegyük gyorsan pórázra őket ,hogy le tudjak jönni a fáról !!! 😂😂😂 Ez akkor és ott nagyon vicces volt 🙂 főleg azért mert már felismerték a hangját 🙂 és le akarták szedni a fáról . Így egyedül nem tudott volna lejönni a fáról 🙂 Mi a nevetéstől alig tudtuk pórázra venni őket . Hát… Read more »

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!