Halálos tudatlanság – terjed a világban az oltásellenesség

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Egyre többet hallani az oltásellenes mozgalmakról, azokról az emberektől, akik megtagadják gyermeküktől a védőoltásokat. Döntésüket legtöbbször azzal magyarázzák, hogy szerintük kapcsolat van autizmus és az oltások között. Ez a nézet sok esetben bizonyíthatóan gyermekek halálát okozta.

A kötelező védőoltások lényege, hogy megóvja a gyerekeket. Legyengített kórokozókat adnak be a kicsiknek, erre reagál a szervezet, amely létrehoz egy védőhatást. Hazánkban tíz alkalommal kapnak „szurit” a gyerekek 4 hetes és 12 éves koruk között, olyan betegségeket megelőzve, mint a tuberkulózis, a szamárköhögés, a tetanusz, a gyermekbénulás, a mumpsz, a kanyaró vagy a rubeola. Az eljárásnak köszönhetően némelyik kór szinte teljesen el is tűnt, vagy csak nagyon ritkán fordul elő napjainkban.

Ez a szám viszont növekszik. Hogy miért? Mert terjed a világon az oltásellenesség, a legnagyobb „divatja” az Egyesült Államokban van. A követői szerint kapcsolat van a gyerekeknél kialakult autizmus és egyes védőoltások között, ezért megtagadják ezeknek a beadását. Nem maguktól, a gyermeküktől.

Honnan van ez a „tudás” egy átlagember fejében? Miért mondanak ellent több száz év orvosi tudományának? A The Conversation magazin készített egy felmérést 1300 résztvevővel, ebből kiderült, hogy az Egyesült Államokban élő felnőttek 36 százaléka hiszi azt, hogy legalább annyit tudnak az autizmusról, mint az orvosok, további 34 százalék pedig okosabbnak hiszi magát a tudósoknál. Az autizmusról is kitölttettek velük egy tudásalapú tesztet, amelyen viszont a többség borzalmasan teljesített. Ezt a jelenséget Dunning-Kruger-hatásnak nevezik: a túlzott meggyőződésnek köszönhetően az ember figyelmen kívül hagyja saját tudatlanságát, hogy szakértőnek érezhesse magát egy témában.

Az eredmény? Csak néhány hír a közelmúltból:

  • Egyre több a kanyarós megbetegedés, a növekedésről részben az oltásellenesség tehet. „A kanyaró egy betegség, de ami igazán fertőző, az sok esetben a tájékozatlanság, a bizalmatlanság és az elbizakodottság” – fogalmazott az okokról az UNICEF ügyvezető igazgatója.
  • Tetanuszos lett egy hatéves oregoni kisfiú, aki oltásellenes szülei miatt nem kapta meg a védőoltást. A fiú szülei tanyáján játszott, amikor megkarcolta a homlokát, ez okozta a bajt. Oregonban 30 éve ez volt az első eset, hogy egy gyerek elkapta a betegséget. A gyermek felépült, de 57 napot töltött a kórházban, több hetet lélegeztetőgépen. A kezelésért a szülőknek átszámítva nagyjából 225 millió forintot kellett fizetniük.
  • Hat éve meghalt a magyar oltásellenes mozgalom vezetőjének kisbabája, az esetet a bíróság tárgyalja. A vádirat szerint, amikor a kéthónapos csecsemő rosszul lett, sugárban hányt, elszíneződött, a szülők kifejezetten akadályozták az ellátását, a mentő személyzetével kiabáltak, tiltakoztak a gyermek elszállítása miatt, aki néhány nappal később elhunyt.
0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te mit gondolsz az oltásellenes mozgalmakról?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!