Három tipp, ami segít neked leszokni a dohányzásról

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Szeretnél leszokni a cigiről? Nem lesz egyszerű, van viszont néhány trükk, amikre ha odafigyelsz, megkönnyítheted a saját dolgodat.
Leszokni a dohányzásról

A héten tartották a Füstmentes világnapot, amely minden évben november harmadik csütörtökére esik. Az Egészségügyi Világszervezetnek köszönhetően nemzetközivé váló kezdeményezés mondanivalója, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak. Szerencsére hazánkban javul a nemdohányzók helyzete, ám még mindig csak törekvés, hogy visszaszorítsák a cigarettázó tömeg méretét.

Ha szeretnél leszokni, arra felkészülhetsz, hogy nem lesz egyszerű. Persze megesik, hogy valaki gondol egyet, és attól kezdve nem gyújt rá többet. Sűrűbben előfordul viszont, hogy különböző nehézségek lépnek fel. Az alábbi tippekkel a leszokásban szeretnénk neked segíteni – a Sunny Magazin célja ugyanis az, hogy a mindennapi életet érintő témákban egyszerű megoldásokat mutassunk. Hidd el, megéri: a nemdohányzók átlagosan 14 évvel élnek tovább.

1. Avasd be a környezeted!

A nikotin a heroinnál és kokainnál is erősebb függőséget okoz, szóval erős elhatározottság kell ahhoz, hogy leszokj. Ha ide jutottál, avasd be barátaidat, családodat, kollégáidat a döntésedbe, kérj tőlük segítséget. Ilyenkor az is jól jön, ha tekintettel vannak rád, és nem kínálnak meg cigivel. Amire számíthatsz: teljes megvonás esetén 4-8 hét alatt szűnik meg a függőség érzése, de a nikotinéhség még jóval utána is fennmaradhat. Évente a dohányosok 70 százaléka szeretne leszokni, de csak mintegy 30 százalékuk próbálja meg, és mindössze 3 (!) százaléknak sikerül. Szóval csak keményen!

2. Kérj segítséget!

Az Annals of Internal Medicine című folyóirat szerint a káros szenvedélytől való megszabadulás leghatásosabb módja a viselkedésmódba való beavatkozás, ami magában foglalja a személyes tanácsadást, a telefonos segítségnyújtást és az önsegítő módszereket, valamint a nikotinhelyettesítő gyógyszereket. Ezek a beavatkozások – külön-külön vagy kombinációban – adják a legnagyobb esélyt a dohányosoknak a füstmentes életre. A különböző nikotinhelyettesítő szerek együttes alkalmazása több embert képes leszoktatni, mint ha külön használnák őket.

3. Sok folyadék, mozgás és alvás

Ha már letetted a cigarettát, figyelj oda a tested reakcióira. Igyál sok folyadékot, például vizet, de a lényeg, hogy alacsony kalóriatartalmú és alkoholmentes legyen. Tölts meg reggel egy üveget, mindig legyen ott a táskádban, és ne fogd vissza magad, fogyassz annyit, amennyi beléd fér. A kávéadagodon ajánlott csökkenteni, a testmozgásaid számán pedig növelni. Az is fontos, hogy kipihend magad: a napi nyolc óra alvás minimum legyen meg, de ha nap közben elfáradsz, és megteheted, nyugodtan dőlj le egy kicsit. Ha pedig ingerült vagy, próbálj ki néhány relaxációs gyakorlatot.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Hogy hangzik? Megpróbálod?

Ha már leszoktál, megosztanád a sikered titkát?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!