Hatással van az életünkre – szerinted milyen a jó zene?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Jót tesz a szívbetegeknek, segít a boldogság elérésében, néha felpörget, néha megnyugtat, emellett akaratlanul mozgásba hoz. Ezek a megállapítások mind egyszerre jellemzőek a zenére, amely egészségügyileg is pozitív hatással van az emberekre.
A zene hatása

„Mutasd a kedvenc zenéd, megmondom ki vagy” – szól a mondás, amely azonban nem ilyen egyszerű. Mert miért ne szerethetne valaki két teljesen különböző zenei irányzatot egyszerre? Az viszont tudományosan is alátámasztott tény, hogy a zene hatással van az életünkre. Éppen ezért válogattunk össze öt olyan érdekességet, amelyek bemutatják a zenehallgatás előnyeit.

1. Tudtad például, hogy a zene segít a szívbetegeknek? A zenehallgatás csökkenti a stresszt, a szorongást, ezzel együtt pedig a vérnyomást, ami elengedhetetlen a szívbetegek mindennapi életében. Ez teljesen logikusan hangzik, de nem csak emiatt merjük kijelenteni: egy 1500 beteg állapotát elemző vizsgálat ugyanerre a megállapításra jutott.

2. Az sem mellékes, hogy zenehallgatás közben boldogabbnak érzi magát az ember, ha tesz érte. Ezt is vizsgálták ellenőrzött keretek között: Aaron Copland amerikai zeneszerző műveinek hallgatása közben a vizsgált alanyok közül azok, akik törekedtek a boldogságra, el is kezdték érezni azt, míg a zenét be nem fogadó közönség kedélyállapota nem változott.

3. A stílusok között lehet különbség. A rock értelemszerűen felpörgeti az embert, de érdekes módon a klasszikus zene is kiválthatja ugyanezt a hatást, ráadásul ilyenkor az agyunk szintén felpörög, segít tehát a gondolkodásban. A blues és a reggae megnyugtatja a közönséget, a heavy metál pedig – az általános vélekedéssel ellentétben – a stressz kezelésében is segíthet.

4. A zene mozgásba hoz: nem véletlen, hogy jár a lábunk, ha meghallunk egy ismerős dallamot. A muzsika ugyanis az agy mellett hatással van testünk mozgásért, érzelmekért és kreativitásért felelős területeire is. Ennek köszönhető a lábrázás mellett a fej ütemes mozgatása, de nem minden irányzat esetében. A szomorú zenéktől például van, aki még szomorúbb lesz, emiatt meg sem moccan, mást viszont éppen az ilyen jellegű dallamok rángatnak ki a letargiából.

5. Végül egy már komolyabb téma: a zene segíthet a látás javításában az agyvérzéses betegeknél. A stroke az esetek többségében ugyanis érinti az agy látómezőjét, amely miatt a beteg olykor nem képes értelmezni, érzékeli a tárgyakat. A kedvenc zene hallgatása azonban segít a vizuális képességek visszanyerésében.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te hiszel a zene jótékony hatásában?

Melyik stílus, melyik szám a kedvenced?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!