Hogyan engedjük el az elhunyt szeretteinket?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Halottak napján a megszokottnál is többet jutnak eszünkbe elveszített szeretteink. Még nehezebb ez a nap, ha valakiért először gyújtunk gyertyát. A gyász feldolgozása pokoli nehéz feladat. Merjünk belemerülni a bánatba, de utána emelkedjünk fel belőle.
Elhunyt Szeretteink

Pénteken lesz a halottak napja, amelyet minden évben november 2-án tartunk meg Magyarországon, még akkor is, ha sokan november 1-jén, mindenszentek napján szoktak kilátogatni a temetőkbe. Ez a nap hivatalosan keresztény, katolikus ünnep az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekért, ám hazánkban kiszélesedett, és fokozatosan vált általánossá, felekezetektől függetlenül az elhunytakról való megemlékezés napjává. Ilyenkor mindenkinek élénkebbek az emlékei, intenzívebbek az érzései azokkal kapcsolatban, akiket már elveszített, főleg ha a szomorú eset nem olyan régen történt. A gyász – amely az elmúlás után maradó űr, szomorúság, fájdalom és harag keveréke – fázisain nehéz átesni, meg lehet azonban könnyíteni magunk számára ezt a folyamatot.

Sok esetben szükség van külső segítségnyújtásra

Persze távolról sem szeretnénk megmondani, mit csinálj, ha egy szeretted számára először kell gyertyát gyújtanod a halottak napján. Csupán felsorolunk néhány módszert, amelyek átsegíthetnek egy nehéz helyzeten. Mert ez is a változás egy bizonyos formája.

Abban mindenki egyetért, hogy sok esetben szükség van külső segítségnyújtásra, kell valaki, aki fogja a kezed, és átsegít a keserű napokon. Fontos, hogy próbáljuk ezt az embert megtalálni, és ha segíteni szeretne, ne taszítsuk el magunktól. Még akkor sem, ha esetleg úgy érezzük, egyedül szeretnénk lenni. Más módszerek is akadnak: sokaknak nyújtottak megnyugvást az önsegítő gyászfeldolgozó csoportok, ahol a hasonló helyzetben lévő sorstársakkal lehet megosztani a helyzetet. Vannak félprofi segítségnyújtó módszerek, ilyen a telefonos lelkisegély-szolgálat, és vannak profi szakemberek, például a pszichoterapeuták. Megint másnak az egyházi segítségnyújtás, a hit adta meg a választ a kérdéseire.

Merülj bele a bánatba, majd emelkedj ki belőle

A lényeg: muszáj elvégeznünk az úgynevezett gyászmunkát. Ez a gyász azon része, ami szeretteink elvesztésének lelki feldolgozását jelenti. Mert a szenvedés, a bánat ott van mindenkiben, ezt pedig muszáj valamilyen módon feldolgozni, kivezetni magunkból. Tudjuk, ez a cikk kevés ahhoz, hogy megoldja a helyzetet, de talán ad némi segítséget, megismertet egy új lehetőséggel. Közelebb visz a belenyugváshoz.

Mert a szakemberek egyöntetűen azt javasolják, hogy merjünk belemerülni a bánatba, de utána – megerősödve – emelkedjünk fel belőle.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Mit gondolsz, melyik a legjobb megoldás a fájdalom enyhítésére?

Hogyan dolgoztad fel a saját fjdalmadat?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!