Horoszkóp – a csillagok üzenete, vagy hatalmas kamu az egész?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Tudd meg, mit mondanak rólad a csillagok – legtöbbször így kezdődik a horoszkópok felvezetése. De tényleg kiolvasható a sorsunk az asztrológia segítségével? Erre kerestük a választ.
Horsozkóp a csillagok üzenete

A horoszkópokat tekintve kétféle ember létezik: aki hisz bennük, és aki megtévesztésnek, kamunak tartja az egészet. Mi most megpróbáltunk mindkét verzió mellett érvelni. Az egyik esetben sokkal könnyebb dolgunk volt.

Hinni kell benne

Biztosan sokan elgondolkoztak már azon: a csillagok tényleg hatással vannak a sorsunkra? A horoszkóp több ezer év óta az asztrológia hiedelemrendszere, a legelterjedtebb verziója a tizenkét állatövi jegy alapján von le következtetéseket, méghozzá az asztrológus által felfedezett szimbolikus üzenetekből. Ki ne tudná: Kos, Bika, Ikrek, Rák, Oroszlán, Szűz, Mérleg, Skorpió, Nyilas, Bak, Vízöntő és Halak.

Elsősorban a hiten alapul: aki elhiszi, hogy igazak rá a leírtak, az önigazolásként könnyebben azonosul a jóslattal. Ha pozitív az üzenet, elkezdhet reménykedni, hogy valósággá válik, sok dolog pedig csak azért válhat azzá, mert hisz benne, aki meg akarja valósítani. Emellett ha valami rossz történik, azt könnyebb ráfogni a csillagokra, mint magunkban keresni a hibát.

Van, aki azt vallja: „a csillagok nem hazudnak – ha értelmes kérdést teszünk föl nekik”. Ennek ellenére bármilyen fontos eseménynek lehetséges horoszkópot készíteni, ami épp az ellentéte a megállapításnak.

A tudomány minden eszközzel tagad

Ha racionálisan nézzük, semmilyen tudományos vizsgálat nem igazolja a horoszkópok megbízhatóságát, áltudománynak is nevezik. Ezt vizsgálták kontrollcsoportokkal, ami azzal az eredménnyel zárult, hogy csupán a véletlennek köszönhető bármilyen egyezés. Emellett bemutatták már több helyen, hogy könnyedén lehet olyan horoszkópot készíteni, ami általánosságban jól működik az emberek többségénél.

Egy brit kutatócsoport nem lazsált, és a 2001-es népszámlálás születési adatait használva húszmillió házaspárt vizsgált meg szerelmi szempontból. A végeredmény: semmilyen összefüggés nem volt a csillagjegy és a házasság esélye vagy a házastársak együtt maradása között. Tehát nincs olyan, hogy ha valaki Szűz, sose kezdjen Bak férfiakkal.

Hogy akkor miért csinálják? A kutatók szerint a pénz miatt. Rengetegen fizetnek azért, hogy jósoljanak nekik a csillagjegyükből, és így mástól is megerősítést kapjanak.

Ami egészen biztos: a horoszkópok, amik többnyire magazinokban jelennek meg, komolytalanok. Létezik például olyan újság, ahol hasraütésszerűen írják a jóslatokat, csak hogy tele legyen az oldal…

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te hiszel a csillagoknak?

Miért igen? / Miért nem? Mondj egy történetet!

Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Néha biztosan könnyebb másra hagyni a döntéseket, majd azok miatt mást hibáztatni, mintsem felvállalni a nehézségeket. Kapcsolódik ez a téma a horoszkóphoz és az asztrológiához, amelyekről korábban már írtunk.  […]

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!