Húsimádók vs. vegánok: ki és hogyan táplálkozik?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Aki húskészítményeken nőtt fel, sokszor nem érti meg, hogyan lehet azok nélkül élni, míg aki a vegán életmódot követi, nem eszik az állatok életének kioltásával elkészített táplálékokat. A két végletből aztán jókora viták alakulnak ki a fórumokon. Nem lenne egyszerűbb, ha mindenki hagyná, hogy azt egyen a másik, amit akar?
Vegánok

„Akkor te mit eszel?”

Ha annyi százforintosom lenne, ahányszor hallottam ezt a kérdést, tudnék venni egy új autót. Pedig semmi extrát nem csinálok, egyszerűen válogatós kisgyerek voltam, a szülők pedig nem erőltettek rám olyat, amit nem akartam, így beszűkült ételfelhozatal mellett nőttem fel.

Húst alig ettem, zöldséget sem sokat, aztán ahogy idősödtem, úgy próbáltam ki az új ízeket, és rájöttem, hogy nem véletlen, ha valamit imádnak az ismerőseim, az valószínűleg nekem is finom lesz.

Ezt csak azért hoztam fel, mert a táplálkozás olyan témakör, amelynél a legtöbben nem értik meg, hogyan lehet másképp csinálni, mint ahogyan azt ő jónak tartja. A húsimádó ferde szemmel néz a vegetáriánusokra, a vegán sokszor kritizálja azt, aki fogyaszt állati eredetű dolgokat. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne, ha hagyná mindenki a másikat egy jót enni, nem?

Az állatéletek védelmében

A két kifejezést tegyük tisztába, mert sokan még keverik ezeket. A vegetáriánusok az állatok életének kioltásával elkészített táplálékokat nem eszik meg. Van, hogy nem szeretik, de olyan is, hogy bár ízlene nekik, megvonják maguktól az ideológia miatt. Nem csak az étkezésre vonatkozik: egy világnézet is lehet, amelynek fő eszméje, hogy ne okozzunk szenvedést az állatoknak. A vegák általában más területeken is nagy hangsúlyt fektetnek az egészség tudatos megőrzésére.

A vegánok ennél is szigorúbbak: semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, tehát tejtermékeket, mézet és tojást sem. Hogy miért? Mert elutasítják, hogy az érezni képes állatokat árucikként kezeli az élelmiszeripar. Nem is csak ez az ágazat, szintén kihat az életmód a ruházkodásra és a kozmetikai termékekre.

Többféle vegán létezik

Vegán életmódból többféle létezik: az étrendi vagy szigorú vegán az, aki csak az étkezéséből zárja ki az állati eredetű termékeket. Az etikai vegán ugyanezt kiterjeszti az egész életére, ahogyan azt feljebb jeleztük.

Létezik környezetvédelmi veganizmus, ami a környezetvédelemmel is összekapcsolja az ideológiát, miszerint az állatok nagymértékű kizsákmányolása ártalmas a világunkra. Ha pedig vallási vegán valaki, akkor a hite miatt utasítja el az állatoknak szenvedést okozó eljárásokat.

Megint más, ha valaki rákényszerül erre a táplálkozásra: a fenilketonúria például, amely egy öröklődő genetikai anyagcserezavar, csak vegán diétával tartható karban, ráadásul ilyenkor az ember az állati eredetű dolgok mellett a hüvelyesek és a gabonafélék között is válogatni kényszerül.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te hogyan étkezel?

A húsimádók vagy a vegánok állnak közelebb hozzád?

Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Nemrég már írtunk egyszer a vegán életmódról. Bemutattuk az alapokat, például azt, hogy a vegánok semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, tehát tejtermékeket, mézet és tojást sem, mert elutasítják, hogy az érezni képes állatokat árucikként kezelik. Emellett kifejtettük, hogy vegán életmódból többféle létezik: van szigorú vegán, etikai vegán, környezetvédelmi vegán és vallási vegán is. […]

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!