Isten éltesse! Öt érdekesség a ma 100 éves Bálint gazdáról

Megosztás:

1919. július 28-án született, így ma ünnepli 100. születésnapját Bálint György kertészmérnök, mindenki Bálint gazdája. A jeles évforduló kapcsán összegyűjtöttünk öt érdekességet a közismert kertészeti szakemberről.
Bálint gazda 100 éves

1. Már 18 évesen kabriót vezetett

Nemrég mesélte el a Mandinernek adott interjújában, hogy már a tizennyolcadik születésnapjára autót kapott édesapjától és a családtól. Ekkor 1937-et írtunk… Márkája szerint ez egy német Adler Junior volt, ráadásul kabrió, azaz egészen különlegesnek számított akkoriban. Saját bevallása szerint az autó igencsak imponált a nőknél, ezért kifejezetten sokat járt a kocsival. 

2. Háromszor volt nős

Bálint Györgynek három felesége is volt ez elmúlt évszázad során: Bognár Anna, Mészáros Edit és Récsey Antónia. Gyermeke csak Bognár Annától született, 1946-ban egy fiú, Bálint János, aki apjához hasonlóan kertészmérnök lett. Nem is akármilyen: hét éven át volt a Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem dékánja, illetve húsz éven keresztül tanszékvezetője.

3. Kedvenc magyar gyümölcse a kajszibarack

Egy kertészmérnöknek lehet hinni, ha növényekről van szó, Bálint gazda pedig a magyar gyümölcsök közül a kajszibarackra esküszik. Egyrészt érzelmi okokból, mivel a szülei kertjében ilyen fa volt, erre mászott fel sokszor gyerekként, de szakmailag is megindokolta választását. A kajszibarack számára ugyanis tökéletes a magyar klíma, ezért nálunk az egyik legfinomabb, legzamatosabb a világon ez a gyümölcs. 

4. Országgyűlési képviselő is volt

Egy évszázad alatt sokféle politikai rendszerben élt, sokat élt túl, ő viszont csupán négy évig kóstolt bele a politizálásba. 1994. június 1-jén lépett be a Szabad Demokraták Szövetségébe, majd 1998-ig országgyűlési képviselőként dolgozott. Utólag több helyen elmondta, megbánta ezt a döntését, mert sokak véleménye megváltozott róla a szerepvállalása miatt, és hosszú évekbe telt, mire vissza tudta szerezni a hitelességét. 

5. 438 ezren lájkolják a Facebookon

Bálint gazdáé az egyik legnagyobb magyar Facebook-oldal 438 ezer lájkolóval. Mint írja, a felületen olvashatunk az életéről, kedvenc növényeiről és aktuális tanácsairól is. Napi szinten többször posztol (vagy ő, vagy az oldal szerkesztője), többségében saját honlapjának szakmai anyagait, valamint hasznos tippeket a kertészkedés témakörében.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!