Jóga vagy fitnesz? Melyik a te választásod?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Legyen inkább jóga és fitnesz! A két mozgásforma nem zárja ki egymást, inkább kiegészítik a másikat. Előbbi a léleknek, utóbbi a testnek jó, de mindkettő előnyösen hat a másik területre is.
Jóga vagy fitnesz?

Korábban bemutattuk a konditermi és az otthoni edzés különbségeit, előnyöket, hátrányokat. Ennek kapcsán merült fel az olvasói igény, hogy hasonlítsuk össze a jógát és a fitneszt, segítsünk választani a kettő között. Ez a két terület azonban sokkal inkább kiegészíti egymást, mintsem rivalizál a másikkal.

Testnek és léleknek

A jóga a tudat átalakítását, a karma és az újjászületés körforgásából való megszabadulás elérését szolgáló indiai vallási módszer és technika, ám nem feltétlenül jár mindenkinél hitbeli elköteleződéssel. Viszont úgy is hasznos a test számára, ha valaki csupán mozgásformának használja.

A jóga sokak számára a lélek edzését jelenti, ami igaz, de a test legalább annyira fontos. Egy külső szemmel könnyűnek tűnő gyakorlat, testhelyzet elképesztő nehézségekkel járhat, ha kipróbálja az ember. Nem véletlen, hogy egy jógaóra alatt akár 600 kalóriát is elégethetünk.

Persze nem az izomépítés és a fogyás a lényeg, de mindkettő együtt jár a gyakorlatokkal. Emellett bizonyítottan csökkenti a stresszt, és fokozza az agy működését. Mivel a mozdulatok serkentik a vérkeringést, a jógázás segít megelőzni bizonyos betegségeket, de a sportolók számára a regenerációban is hasznos.

Hozd magad formába!

A fitnesz szintén egy életforma, amely a jó fizikai erőnlétet, a teljesítőképesség fejlesztését, az egészséges életmódot és az esztétikus külsőt helyezi előtérbe. A jóga esetében mondhattuk, hogy a lélek edzése közben erősödik a test, itt éppen fordított a folyamat. Szintén megegyezik a két terület abban, hogy több haszna van a mozgásformáknak, ha egészséges táplálkozás társul melléjük.

A fitnesz során a rendszeres mozgás, az ezzel járó fizikai igénybevétel és pulzusemelkedés több pozitív hozadékkal jár. Segít a hormonháztartás helyreállításában, de az emésztést is felgyorsítja, ezzel támogatva a méregtelenítést. Energikusságot ad – ha az edzőteremben el is fáradsz, a hétköznapokban tovább bírod majd. Többet ér ez, mint a csodatabletták…

Emellett az esztétika is a mozgás velejárója: aki komolyan veszi a fitneszedzéseket, el tudja majd érni, hogy úgy nézzen ki, ahogyan szeretne. A külcsínynél azonban talán fontosabb, hogy minden edzéssel – ahogy a jóga közben is – tudatosan teszünk testi és lelki egészségünkért.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Hozzád melyik mozgásforma áll közelebb?

Esetleg mindkettő?

Érvelj egyik vagy a másik mellett! Neked mit adott, milyen sikereid voltak?
Meséld el, hogyan hangoltad össze a különböző mozgásformákat!

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!