Kecskepásztorból menekült, menekültből aranylabdás – Modric hihetetlen története

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Amikor kecskéket legeltetett, vagy a horvát függetlenségi háború során menekültté vált, Luka Modric még nem gondolta, hogy egyszer a világ legjobb labdarúgójává választják. A Real Madrid klasszisa olyan mélységek után jutott fel a csúcsra, hogy példája bárki számára erőt adhat.
Modric aranylabda

„Még soha nem láttam erős embert könnyű múlttal” – ez az idézet jutott eszembe, amikor hivatalosan is kiderült: Luka Modric, a Real Madrid horvát labdarúgója nyerte 2018-ban a France Football magazin által odaítélt és az év legjobb játékosának járó Aranylabdát.

Mivel a Sunny Magazinnál szeretjük azokat a tanulságos emberi történeteket, amelyek gyökeres változást hoztak valaki számára, elmélyedtünk Modric gyerekkorában.

A nagyapját kivégezték, a házukat felgyújtották

Minden alkalommal előkerül a téma, amikor sikert ér el, mégis megdöbbentő szembesülni vele, hogyan jutott el Modric a világ csúcsára. Merthogy ez volt a legjobb éve: klubcsapatával megnyerte a Bajnokok Ligáját, a horvát válogatott pedig az ő vezetésével érte el valaha volt legjobb eredményét, és lett ezüstérmes a világbajnokságon. Ahol persze, hogy őt választották a legjobb játékosnak.

Pedig máshogy is alakulhatott volna a sorsa az egykori Jugoszláviában született klasszisnak. Apja tanult ember, aeromechanikus volt, ám csatlakoznia kellett a hadsereghez az 1991-ben kirobbant horvát függetlenségi háború miatt, így Lukát ekkor a nagyszülei nevelték, akiknél általában kecskepásztorként töltötte napjait.

A nagyapját kivégezték a szerb lázadók, a házukat felgyújtották, a családnak mennie kellett, menekültté váltak. Több mint hét évig éltek egy szállodában. A labdarúgás tulajdonképpen menekülés volt számára, a nehéz időkben főleg a szálloda parkolójában gyakorolt.

Hat éve a legrosszabbnak választották, most a legjobbnak

– Hatéves voltam, amikor kitört a háború, ezek kemény idők voltak. Élénken él bennem, de ez nem olyan dolog, amire szívesen emlékszik az ember – nyilatkozta egykor, ahogyan azt is elmondta: a mindennapos bombázás és a háború olyasvalami volt, ami erőteljesen formálta a személyiségét.

Amikor a borzalmak elmúltak, és a karrierje elkezdett alakulni, újabb nehézségek következtek. Próbajátékon szerepelt a francia Marseille-nél, ám a szakmai stáb egyöntetűen azt tanácsolta neki, hogy menjen haza, mert nem felel meg a kívánalmaknak. Nemleges választ kapott az angol Arsenaltól és a Newcastle Unitedtől is. Amikor pedig a Tottenhamnél már világsztárnak számított, és szerződtette a Real, 2012-ben a szurkolók a legrosszabb igazolásnak választották egész Spanyolországban. Amely most a lábai előtt hever.

– Minden gyereknek vannak álmai, az enyém az volt, hogy nagy klubban játsszak, és fontos trófeákat nyerjek. Az Aranylabda több volt, mint egy gyerekkori álom – fogalmazott Modric az elismerés átvételekor.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] van – talán épp ez a lecke kell olykor ahhoz, hogy kihozza az ember a maximumot magából. A kecskepásztorból aranylabdássá váló labdarúgóról, az amputált kézfejű amerikai futballistáról, az ikertestvére halálát […]

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!