Kedélyjavító shoppingolás – te is csinálod?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Nyűgös vagy? Jöhet egy új cipő! Beszólt a főnök? Ez a nadrág tökéletes lesz! – van összefüggés a rosszkedv és a shoppingolás között. Ha nem vigyázol, a felesleges vásárolgatás függőséget okozhat, amire a gatyád is rámegy majd.
Kedélyjavító shoppingolás

Sokan biztosan beleestek már abba a helyzetbe, hogy ha rossz a kedvük, azt vásárolgatással igyekeznek felderíteni. Jó eséllyel sikerül is nekik, hiszen ilyenkor megveszi az ember azt is, amit máskor visszatenne a polcra, kényezteti magát. De hogy függ össze ez a két jelenség?

Olyan érzés, mint a szex

Kutatások bizonyítják, hogy a depresszió és a stressz ellen kiváló „orvosság” a shoppingolás. Persze vigyázni kell vele, mert ugyanúgy függőséget okozhat, mint az alkohol, a cigaretta vagy a drogok, ráadásul a pénztárcát is alaposan igénybe veszi egy ilyen időszak.

A MyndPlay nevű cég talált kapcsolatot a vásárlás és az örömérzet között a mániákus shoppingolók agyhullámainak vizsgálatával. Egy függőnek a vásárlás, valamint a kasszánál való fizetés a MyndPlay szerint olyan érzés, ami nagyjából megegyezik a szex okozta élménnyel vagy egy Forma–1-es versenyző célba érése során megtapasztalt eufóriával.

Ez inkább a nőkre jellemző, de férfiak esetében sem ritka. A magyarázatnak állítólag köze van az ősemberekhez: a férfiak még most is arra törekednek, hogy minél gyorsabban „levadásszanak” valamit, míg a nőknek megmaradt a gyűjtögető, válogató magatartásuk. Hogy ez tényleg így van-e, nem tudjuk, de logikusnak hangzik az összefüggés.

A végeredmény? Pár tökéletesen felesleges termék

A vásárlásból automatikusan az következik, hogy valami új kerül az életünkbe, ez pedig rosszkedv esetén magában hordozza a változás, változtatás lehetőségét. Márpedig ha rossz a kedvünk, azon megpróbálunk változtatni. Ráadásul ez a folyamat arra is alkalmas, hogy elterelje a gondolatokat, ha azok éppen egy fájdalmas dolog körül forognak.

Amennyiben nem okoz függőséget, nincs ezzel gond, ám az elért hatást lehet helyettesíteni. A kikapcsolódásnak és lelki felüdülésnek számtalan más módja van: sportolhatsz, egészségesen érkezhetsz, odafigyelhetsz a pihenésre. Egy vásárlási roham esetén érdemes átgondolnod, nincs-e valami, ami szintén jobb kedvre deríthetne. Mondjuk egy olyan művelet, amelynek nem néhány tökéletesen felesleges termék lesz a végeredménye…

Egy tipp: ha mindenképp új cuccokra vágysz, hogy elűzd a bánatot, rendezz a barátaiddal, barátnőiddel ruhacserélős bulit. Társaságban hamarabb vidulsz fel, és olcsóbban is megúszod az egészet.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!