Klasszikus gyógynövények – Gyömbér

Klasszikus gyógynövények – Gyömbér

Klasszikus gyógynövények. Sokszor különféle gyógyhatású készítményekben, kozmetikumokban, étrend kiegészítőkben találkozunk velük, de tényleg mire is jók “ők”?
Ezer évekre visszanyúlóan, a kínaiak, indiaiak, rómaiak, görögök által használt, ugyanakkor ma is kedvelt növényeknek szentelünk néhány bejegyzést. Nem árt tudni róluk, melyiknek milyen “csodát” tulajdonítottak elődeink, melyiket milyen problémákra ajánlják ma megoldásként.

A gyömbér

Jótékony tulajdonságainak köszönhetően sokan gyakorlatilag orvosságként tartják számon. Görcsoldó, hányingercsökkentő, gombaölő, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, antivirális és köhögéscsillapító hatásai szinte csodákat tesznek a szervezetünkkel.

Ma főleg Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik.

A gyömbér gumós gyökerű, trópusi évelő növény. Minden évben 1 méter hosszú szárat hoz, félárnyékos lejtőkön nő. Hegyes levelei, sárgás, bíborvörös nyelvű virágai íriszre emlékeztetnek. Kemény, göcsörtös rizomái 2-4 cm átmérőjűek. (Ne tévesszük össze a csicsókával.) Felhasználható része a gyökere. Friss fogyasztásra az 5-6 hónapos gyökerek, szárításra az ültetés után 8-10 hónappal felszedett gyökerek alkalmasak. Ilyenkor rostosabbak és csípősebbek. A növény gyökértörzse (Zingiberis rhizoma) szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig ingerol-tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz.

Gyömbér virága

Az ókori indiaiak a gyömbért főzéshez és emésztési problémákra használták. Vallásos ünnepek előtt, hogy hagymaszagú leheletükkel ne sértsék meg isteneiket, gyömbérrel helyettesítették a fokhagymát és a hagymát. Így leheletük édes, az istenek számára elfogadhatóbb lett. Az ókori görögök emésztést elősegítő tulajdonsága miatt nagy étkezések után kenyérrel együtt ették. Később a gyömbért beledolgozták a kenyérbe, innen a gyömbérkenyér. A görög Dioszkoridész gyomorbántalmakra és mérgek ellenanyagaként javallotta.

A hagyományos indiai ájurvédikus orvoslás szerint a gyömbér nem csak a testet, hanem a lelket is erősíti. Fokozza az intelligenciát, határozottabbá tesz. A kínai tengerészek gyömbérgyökeret rágtak tengeribetegség ellen.

A középkori Itáliában a gyömbér az időskori boldogság biztosítéka volt, mert fokozza a szexuális képességeket.

Angliában, Amerikában gyomornyugtató italokat és a híres “Ingver” sört készítették belőle, ami előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, melyet ma is ajánlanak hasmenés, émelygés, hányinger ellen, de a magyar recept szerint készített “Gyömbérsör” is igen frissítő, ízletes ital.

Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. A gyömbér az egyik legkiválóbb természetes görcsoldó és fájdalomcsillapító. A kellemesen csípős, kissé erősebbre főzött gyömbértea csökkenti a bélgázok kialakulását, mivel erjedésgátló hatással rendelkezik. Hasmenés ellen is jó, valamint kitűnő görcsoldó, legyen szó bél vagy menstruációs görcsről. Nagyon jó memóriajavító, kiélesíti az érzékeket.

Ízületi gyulladás kezelésénél is használhatjuk, mivel gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmaz, és gátolja a gyulladáskeltő anyagok képződését. Csökkenti a fájdalmat, és a reggeli merevségét, könnyíti az ízület mozgékonyságát. (lásd: gyömbéres aromafürdő és masszázsolaj)

Olaj formájában is alkalmazhatjuk a fájó ízületeknél. Gyulladáscsökkentő hatását ki lehet használni megfázásos, lázzal, gyulladásokkal járó betegségek kezelésére.

További infók: AntalVali.com

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments