Lehet élni autó nélkül? Milyen az élet két keréken?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Ingyenes reggelit osztogattak országszerte pénteken a Bringás Reggeli programban az európai autómentes naphoz kapcsolódva. Hiába népszerű a kerékpár, sokan nem tudják elképzelni az életet két keréken, vagy éppen tömegközlekedéssel.
Lehet élni autó nélkül? Milyen az élet két keréken?

Lehet kocsi nélkül élni? Akinek nincs, annak gyerekjáték, megoldja, hogy eljusson A-ból B-be. Aki viszont a mosdóba is kocsival jár, egy sima hétköznapot sem tud elképzelni anélkül. Pedig lehetséges.

Ma, azaz szeptember 22-én tartjuk az európai autómentes napot. Az 1998 óta létező rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet az autók által okozott környezetszennyezésre, az alternatív közlekedési módokra.

Nem csak négy keréken lehet

Két szélsőség létezik. Az egyik nem érti, miért kell figyelmeztetni valakit arra, hogy észszerűbb kerékpárra pattanni, mint egy órát pöfékelni a dugóban. A másiknak az nem világos, miért várják el tőle, hogy ne használja a kocsiját – anélkül összedőlne az élete.

A megoldás a kettő között van. Persze létezik olyan élethelyzet, hogy muszáj kocsiba ülni, sofőrként vagy taxisként nehezen dolgozna enélkül az ember. Ám sokszor csupán a kényelem miatt választjuk: öt perccel tovább alhatunk, esetleg nem kell cipekedni hazafelé a boltból. De ér ennyit az a környezetszennyezés, amivel terheljük a levegőt?

Németországban elkezdték kitiltani a nagyobb városokból a dízeleket, Kínában a szmog miatt évek óta megfelezik a forgalmat az autók rendszáma alapján. Előbb-utóbb vagy belátjuk, hogy nem csak négy keréken lehet közlekedni, vagy törvényekkel vesznek rá erre.

Minden olcsóbb, mint az autózás

Ha felpattanunk egy robogóra, már azzal jót teszünk, kevesebb káros anyagot szabadítunk a világra. Fejlett kerékpárutakkal majdnem mindegyik nagyváros rendelkezik: hiába lassabb az eszköz, sokszor gyorsabban eljutunk vele a célhoz. Emellett alkalmas sportolásra, túrázásra. Ahová pedig megy busz, troli, villamos vagy metró, tuti, hogy csúcsforgalomban „ráverünk” velük egy személygépkocsira. Ráadásul mind olcsóbb, mint az autózás.

Az autómentes naphoz kapcsolódva tegnap országosan megrendezték a Bringás Reggelit, amelyen reggelivel és uzsonnával lepték meg a bicikliseket. Ez olyan kezdeményezés, amely egy lépés lehet a változás felé.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Veled mi a helyzet? Otthon hagytad a slusszkulcsot az autómentes napon?

Hogyan közlekedsz a belvárosban? Ha van egy jó tipped, ne tartsd magadban!

Subscribe
Visszajelzés
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Kazincziné Ágnes

Én egy bicajt rendszeresítettem az irodánkba. Ha a belvárosba kell ügyet intézni, vagy ügyfélhez tárgyalni menni, akkor eszem ágában sincs kocsiba ülni, mert tuti elkések a parkoló keresgéléssel. Bicajjal 10-15-percen belül a belvárosban bárhova odaérek. Idő és pénztárca barát, még egy kicsit a napi testmozgásomra is rásegít és a környezetet is kímélem.

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!