Mautner Zsófi: Egy hamburger nem a világ vége

Megosztás:

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Megfigyelhető javulás a gyorséttermek világában, vagy mindenki csak egyforma ízű hamburgereket eszik? Az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Mautner Zsófi felhívta figyelmünket többek között a vegán falatozókra, valamint a vietnámi levesezőkre, ahol 10-20 perc alatt egészséges és friss ételeket kaphatunk.
Mautner Zsófi: Egy hamburger nem a világ vége

Sokan gondolják úgy, hogy gyorséttermekben kapható ételek igazi kalóriabombák, amelyek erősen megdolgozzák az emberi szervezetet. A klasszikus, amerikai hamburgerláncoknál ez nem is nagy tévedés. Finomságukat pedig nem a változatos alapanyagok, sokkal inkább a különböző ízfokozók garantálják. Nem beszélve a rengeteg sóról, ami például a sültkrumplira kerül. Ezek az ételek rengeteg zsírt és koleszterint tartalmaznak, hatalmas mennyiségű kalóriával.

Megnehezítik az emésztést, a rendszeres fogyasztásuk hamar elhízáshoz vezethet, és még a belső szerveket is károsíthatják. Biztosan sokaknak ugrik a Super size me című amerikai film, amiben a főszereplő 30 napon át csak a McDonald’s ételeit fogyasztotta, ami komoly egészségkárosodáshoz vezetett az esetében.

Egy hamburger nem a világ vége 

Mautner Zsófi evett már gyorsétteremben is. Fotó: Csibi Szilvi

A Sunny Magazin megkérdezte gyorsétterem-témában Magyarország egyik legolvasottabb gasztrobloggerét. 

„Nem szeretnék eligazítást nyújtani abban, hogy mi egészséges és mi nem. A gasztronómiában a virágozzék minden virág elv híve vagyok, azaz mindenki egye azt, ami őt boldoggá teszi, mindenki azt főzzön, amit szeretne. Én azonban nem járok gyorsétterembe, mert nem szeretem ezeket az ételeket, egyenízük van. Ennyi pénzből más, jó minőségű ételt is lehet kapni, gyakorlatilag bárhol. Ne sajnáljuk rá az időt, üljünk le, hagyjuk, hogy kiszolgáljanak bennünket. Élvezzük a változatos ízeket” – mondta lapunknak Mautner Zsófi.

Hozzátette ugyanakkor, ha valaki néha bemegy egy ilyen helyre, és megeszik egy hamburgert, az még nem a világ vége. Nem tagadja, hogy vele is fordult már elő hasonló. Szerinte, ha valaki 8-10 órája nem evett és kimaradt például a reggeli, akkor bármilyen gyors megoldásba belemegy, csak múljon el az éhségérzet.  

Gyorsétterem-forradalom?

A szakember ugyanakkor fontos változásokra is felhívta a figyelmet. Mint mondja, egyre jellemzőbb, hogy az ilyen hálózatokban igyekeznek egészségesebb ételeket is készíteni. Budapesten és a nagyobb vidéki városokban egyre több vegán gyorsétterem, street foodos található, ezeken a helyeken minőségi, változatos és egészséges ételeket lehet vásárolni.

„Az ázsiai, leginkább a thai vagy vietnámi levesezők is gyorséttermeknek számítanak, szerencsére egyre népszerűbbek, lassan pedig elérnek vidékre is. Ha bemegyünk, és kiválasztjuk a kedvünkre valót, akkor 10-20 perc után elénk raknak egy finom, friss, rengeteg zöldséget tartalmazó, kiadós levest. Tetszik az a külföldi trend is, ami lassan begyűrűzik hozzánk. Sok már az olyan gyorsétterem, ahol különböző elemekből lehet változatos tálkákat összeállítani. A menüdnek van egy alapja, például gabona, saláta, gersli vagy rizs, amire aztán rá lehet pakolni mindenféle finomságot. Többek között zöldségeket, halakat, önteteket. Ezt nagyon szeretik külföldön, remélem, egyre többen ismerik meg Magyarországon is” – hívta fel a figyelmet a gasztroblogger.

0
Sunny Magazin logo

Társalgó

Elmondanád, mit gondolsz?
Egy szó már köszönet, egy mondat pedig igazi megbecsülés számunkra.

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!

×
×

Cart

Szia!

lépj be az oldalra!

Tudtad?

Ha bejelentkezel az oldalunkra és úgy olvasod a cikkeinket

Sunny Money
hűség pontokat
kapsz, amit a
Shopban
költhetsz el?

Olvasd el az előző cikket is!
Adunk egy tippet a kreatívabb és olcsóbb karácsonyhoz

Közelednek az ünnepek, a legtöbb emberben túlcsordul a szeretet, ennek köszönhetően pedig olyan dolgokra is...

Close