Mautner Zsófi karácsonyi ajánlata: skandináv lazacleves és “bizarr” bejgli

Megosztás:

Nyakunkon a karácsony, néhány nap múlva megtelik az asztal ünnepi finomságokkal. Van, aki ilyenkor valamilyen különleges, addig nem is nagyon kipróbált recepttel igyekszik meglepni szeretteit, de legtöbben inkább a jól megszokott ízekhez ragaszkodnak. Mautner Zsófiéknál is inkább a hagyományos ételek dominálnak.
Mautner Zsófi karácsonyi ajánlata

Hagyományos íz vs. újítás

Mautner Zsófi
Különlegesen hagyományos.
Mautner Zsófi a megszokottat új ízekkel fűszerezi.
Fotó: Wikipédia

– Ez az időszak az, amikor az a magyarok nem keresik az az újításokat, inkább a hagyományosabb ételeket főzik. Családi recepteket vesznek elő, klasszikus fogásokat készítenek a közös élmények, emlékek miatt. A családom sem szokott ilyenkor túl nagy újításokkal kísérletezni. Inkább tipikus karácsonyi ételeket főzünk: töltött káposztát, sült pulykát, halászlevet és persze rengeteg süteményt – mondta lapunknak a magyarok és a saját kedvenc ünnepi ételeiről Mautner Zsófi.

Lazacleves és bajai halászlé

A gasztroblogger szerint azért persze karácsonykor is lehet kis újdonságokat kóstolni, de nem szabad túlzásba esni. Nem arra gondol, hogy a meglévő recepteken változtassunk, de ki lehet próbálni mást is. Nagy kedvence a skandináv lazacleves, ami közel áll a magyarok ízléséhez. Ezt a halfajtát most már könnyen és megfizethető áron be lehet szerezni, még szupermarketekben is. Hamar kész van, elegáns, nem kell hozzá sok hal, a zöldségeket pedig évszaktól függően lehet variálni, ő szezonálisakat használ hozzá. Ez szerinte remekül bevethető az ünnepi vacsorához és nem mellékesen szenzációsan finom. Finnországban találkozott különböző formáival, ott egyáltalán nem ünnepi, inkább a hétköznapi menü része, ahogy maga a lazac is. 

Egyre több halat eszünk

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter nemrég arról beszélt egy budapesti rendezvényen, hogy az utóbbi egy évben tíz százalékkal nőtt a magyarok halfogyasztása. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Németh István pedig kiemelte, szerencséjük volt az időjárással, kedvező feltételeket biztosított a termelőknek, így jó minőségben és nagy mennyiségben tudnak halat adni a vásárlóknak. Az árak megegyeznek a tavaly tapasztaltakkal.

Azért hagyományos halászlé is kerül az asztalukra, méghozzá bajai, szigorúan gyufatésztával. A gasztroblogger a Sunny Magazinnak elárulta, nem számít óriási halászlérajongónak, Érsekcsanádon, a Duna-parton azonban működik egy étterem, ahol olyan különleges levet főznek, ami miatt bármikor képes lenne autóba ülni. 

Bejgli, kis extrával

– Még egy különleges recepttel azért készülök: van egy finomság, amit évek óta követel a család. Onnan ered, hogy egy tévéműsorban kellett bizarr bejgliket kitalálnom. Az volt a motivációm, hogy minél extrább legyen, ezért megalkottam egy narancsos-sütőtökös ünnepi süteményt. Ilyenkor megsütöm a tököt, sok narancslével és fűszerrel pürésítem. Tulajdonképpen egy lekvárt készítek, amivel aztán megtöltöm a bejglit. Ez annak idején olyan jól sikerült, hogy minden karácsonykor el kell készítenem. Mellette persze diós és mákos is készül, ezek nem maradhatnak le az ünnepi asztalról – tette hozzá Mautner Zsófi.

0 0 votes
Article Rating
Sunny Magazin logo

Társalgó

Neked milyen menüjavaslatod van karácsonyra?

Zsófi ajánlatát valósítottad meg? Hogy sikerült?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!