Mautner Zsófi karácsonyi ajánlata: skandináv lazacleves és “bizarr” bejgli

Megosztás:

Share on facebook
Share on email
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Nyakunkon a karácsony, néhány nap múlva megtelik az asztal ünnepi finomságokkal. Van, aki ilyenkor valamilyen különleges, addig nem is nagyon kipróbált recepttel igyekszik meglepni szeretteit, de legtöbben inkább a jól megszokott ízekhez ragaszkodnak. Mautner Zsófiéknál is inkább a hagyományos ételek dominálnak.
Mautner Zsófi karácsonyi ajánlata

Hagyományos íz vs. újítás

Mautner Zsófi
Különlegesen hagyományos.
Mautner Zsófi a megszokottat új ízekkel fűszerezi.
Fotó: Wikipédia

– Ez az időszak az, amikor az a magyarok nem keresik az az újításokat, inkább a hagyományosabb ételeket főzik. Családi recepteket vesznek elő, klasszikus fogásokat készítenek a közös élmények, emlékek miatt. A családom sem szokott ilyenkor túl nagy újításokkal kísérletezni. Inkább tipikus karácsonyi ételeket főzünk: töltött káposztát, sült pulykát, halászlevet és persze rengeteg süteményt – mondta lapunknak a magyarok és a saját kedvenc ünnepi ételeiről Mautner Zsófi.

Lazacleves és bajai halászlé

A gasztroblogger szerint azért persze karácsonykor is lehet kis újdonságokat kóstolni, de nem szabad túlzásba esni. Nem arra gondol, hogy a meglévő recepteken változtassunk, de ki lehet próbálni mást is. Nagy kedvence a skandináv lazacleves, ami közel áll a magyarok ízléséhez. Ezt a halfajtát most már könnyen és megfizethető áron be lehet szerezni, még szupermarketekben is. Hamar kész van, elegáns, nem kell hozzá sok hal, a zöldségeket pedig évszaktól függően lehet variálni, ő szezonálisakat használ hozzá. Ez szerinte remekül bevethető az ünnepi vacsorához és nem mellékesen szenzációsan finom. Finnországban találkozott különböző formáival, ott egyáltalán nem ünnepi, inkább a hétköznapi menü része, ahogy maga a lazac is. 

Egyre több halat eszünk

Az Agrármarketing Centrum ügyvezetője, Ondré Péter nemrég arról beszélt egy budapesti rendezvényen, hogy az utóbbi egy évben tíz százalékkal nőtt a magyarok halfogyasztása. A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke, Németh István pedig kiemelte, szerencséjük volt az időjárással, kedvező feltételeket biztosított a termelőknek, így jó minőségben és nagy mennyiségben tudnak halat adni a vásárlóknak. Az árak megegyeznek a tavaly tapasztaltakkal.

Azért hagyományos halászlé is kerül az asztalukra, méghozzá bajai, szigorúan gyufatésztával. A gasztroblogger a Sunny Magazinnak elárulta, nem számít óriási halászlérajongónak, Érsekcsanádon, a Duna-parton azonban működik egy étterem, ahol olyan különleges levet főznek, ami miatt bármikor képes lenne autóba ülni. 

Bejgli, kis extrával

– Még egy különleges recepttel azért készülök: van egy finomság, amit évek óta követel a család. Onnan ered, hogy egy tévéműsorban kellett bizarr bejgliket kitalálnom. Az volt a motivációm, hogy minél extrább legyen, ezért megalkottam egy narancsos-sütőtökös ünnepi süteményt. Ilyenkor megsütöm a tököt, sok narancslével és fűszerrel pürésítem. Tulajdonképpen egy lekvárt készítek, amivel aztán megtöltöm a bejglit. Ez annak idején olyan jól sikerült, hogy minden karácsonykor el kell készítenem. Mellette persze diós és mákos is készül, ezek nem maradhatnak le az ünnepi asztalról – tette hozzá Mautner Zsófi.

0
Sunny Magazin logo

Társalgó

Neked milyen menüjavaslatod van karácsonyra?

Zsófi ajánlatát valósítottad meg? Hogy sikerült?

Elmondanád, mit gondolsz?
Egy szó már köszönet, egy mondat pedig igazi megbecsülés számunkra.

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!

×
×

Cart

Szia!

lépj be az oldalra!

Tudtad?

Ha bejelentkezel az oldalunkra és úgy olvasod a cikkeinket

Sunny Money
hűség pontokat
kapsz, amit a
Shopban
költhetsz el?

Olvasd el az előző cikket is!
Ottó bácsi tortája

Lehet-e egy szomszédból családtag? Tudja-e egy szomszéd pótolni az elveszített szerettünket? Hatalmas szívvel és figyelmességgel...

Close