Meg lehet bocsátani egy megcsalást? Te képes lennél rá?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Hűség, hűtlenség, szakítás, megbocsátás – minden párkapcsolatban más a határvonal ezek között. Van, akit teljesen tönkretett párja hűtlensége, és van, ahol a sértett fél túl tudott lépni a helyzeten. De meg lehet-e teljesen bocsátani egy megcsalást? Te képes lennél erre?
Meg lehet bocsátani egy megcsalást?

Először is definiáljuk a megcsalást, legalábbis azt a részét, amelyre most gondolunk. Mert a megcsalás nem feltétlenül azt jelenti, hogy valaki a párja mellett mással is ágyba bújik. Minden kapcsolat más és más, elképzelhető, hogy valaki számára a nyitott házasság az egészséges, és abba beleférnek ilyesmik. A megcsalásra abból a szempontból gondolunk, hogy valaki olyat tesz a társával, szerelmével, amivel annak fájdalmat okoz. Az érzéseit csalja meg. Ilyenkor vajon létezik a teljes megbocsátás? Érdemes elolvasni, mit mondott erről Müller Péter, Kossuth- és József Attila-díjas író lapunknak adott interjújában.

Óhatatlanul sérül a másik fél 

Természetesen nem lehet általánosítani, csak mintákat bemutatni. Valaki szerint például beleférnek a „kalandok”, nincs abban semmi rossz – a párjának viszont nem merne beszélni ezekről. Ebből látszik, hogy tudja, mégis rossz, amit tesz, de önmagának nem meri bevallani. 

Ha egy ilyen helyzet kiderül, óhatatlanul sérül a másik fél. A bizalom szertefoszlik, a szerelem helyrehozhatatlan csorbát szenved. Ha felejteni nem is lehet, megbocsátani, helyrehozni igen. Vagy legalábbis meg lehet próbálni. 

Számtalan vallomás található az interneten olyanoktól, akik megpróbálták. „Egy hiba miatt nem dobom el az együtt töltött tizenöt évet” – szól egy sűrűn hangoztatott érv, amelyet el lehet fogadni, de csak akkor, ha az is hisz benne, aki kimondja a szavakat. Ha évek múlva is feltörnek ezek a sérelmek, egy veszekedés során ezek kerülnek elő érvként, akkor az belülről folyamatosan „eszi” az embert. Az amerikai Debi Berndt párkapcsolati szakértő szerint ilyenkor a harag az, ami visszatartja az embert, hogy meggyógyuljon a lelke.

Ha egyszer hazudott…

„Nem múlt el teljesen a lelki sérülés” – ezt már olyasvalaki mondja, akinek sikerült rendbe hoznia a házasságát. Megbocsátani tudott, felejteni nem. Azt mondja, így is megérte. 

Esther Perel belga párkapcsolati terapeuta azt javasolja, ne titokként kezeljék ezt a helyzetet a felek. Beszéljenek a problémáikról a baráti társaságban, a családban, ez a nyíltság is segíthet feldolgozni, újrakezdeni.

Van, aki hiába akarta folytatni a házasságát, annyira féltékennyé vált, hogy az tönkretette a mindennapjaikat. Lehet, hogy akkoriban már nem volt rá oka, de a bizalomvesztés árnyékot vetett a kapcsolatra. „Ha egyszer hazudott, máskor is megteszi…”

Talán a hazugság az, ami ilyenkor a legjobban fáj a léleknek. Persze óhatatlanul is keresi a hibát az ember, a párjában, magában, az életükben. Ha megtalálja, azt meg lehet próbálni kiküszöbölni. De a hazugságokat sokan ilyenkor sem tudják maguk mögött hagyni.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Mit gondolsz, meg lehet bocsátani egy megcsalást?

Te képes lennél rá?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!