Megérteni, megismerni – hazánkban is tömegeket érint az autizmus

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Április 2-án volt az autizmus világnapja, amelynek célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az autista emberek problémáira, növekvő számára. Ennek köszönhetően kék színűre világítottak ki egy ismert épületet az akcióban részt vevő országokban, Magyarországon a Szabadság-szoborral történt ez meg.
Megérteni, megismerni – hazánkban is tömegeket érint az autizmus

Csupán tizenegy éve tartják az autizmus világnapját az ENSZ kezdeményezésére, ebből is ki lehet találni, hogy sajnos még mindig tájékozatlan a többség, pedig sokakat érint ez az élethelyzet. Világszinten az Esőember című 1988-as amerikai filmmel vált ismertté, amelyben Dustin Hoffman Oscar-díjat érdemlően alakította az autista és Savant-szindrómás Raymondot, aki csak sportalsót volt hajlandó viselni, kívülről tudta Shakespeare összes művét, 23 órakor mindig le kellett feküdnie, valamint zseniális fejszámoló volt. Általánosságban is jellemző, hogy az autisták érzékszervei sokszor túlságosan kifinomultak, máskor nem elég érzékenyek.

Magyarországon minimum minden századik ember érintett

Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődésterületeket érintő, egész életen át tartó zavara, emiatt az autisták másképp dolgozzák fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a többi ember. Akit érint, azok többsége alkalmatlan az önálló életvezetésre, problémája van a szociális viselkedéssel, a kommunikációval, a rugalmas gondolkodással.

Az autizmusnak számos formája van, az állapot sokszor láthatatlan – ránézésre nem feltétlenül lehet megállapítani valakiről, hogy autista. Az autizmus gyakori fogyatékosság, világszinten tízmilliókat érint, míg az MTI szerint itthon száz emberből egy érintett. Magyarországon minimum százezer autista él. Ha a családtagra is kivetítjük, még erőteljesebb az adat: a szakemberek becslése szerint minden 68. gyermeket vagy felnőttet és családját érinti az autizmus spektrumzavar, és ez a szám növekszik.

Gyógyítani nem lehet, segíteni igen

A szakemberek szerint jelenleg az a legfontosabb feladat, hogy az autistákat a társadalom elfogadja, és segítő szándékkal, megértően forduljon feléjük. Ezzel több program is foglalkozik, igyekeznek már gyermekkorban megismertetni a jelenséggel a társadalmat. Megmutatják, hogy milyen bonyodalmakkal találják szemben magukat a hétköznapokban, valamint hogy milyen kihívásokkal szembesül egy családtag.

Arra, hogy mi okozza a zavart, még nem jött rá az orvostudomány. A jelenlegi megállapítások szerint genetikai és környezeti hatások kombinációjára vezethető vissza. Sajnos jelenleg nem lehet gyógyítani, odafigyeléssel és a megfelelő módszerek elsajátításával azonban jelentősen megkönnyíthető az autista emberek élete.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Ismersz autista embert?

Milyen furcsaságokat tapasztaltál (különleges képesség vagy viselkedés)?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!