Megoldás a téli lehangoltság ellen: húzd fel a nyúlcipőt!

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Elkeserítő, hogy ebben az időszakban már délután 4-re korom sötét van az utcákon, nem csoda, ha az ember hangulata is komorabb ilyenkor. Nem szabad azonban hagyni, hogy ez határozza meg a mindennapokat. Próbáld ki a téli kocogást, imádni fogod!
Téli lehangoltság ellen

A futás télen egészen mást jelent a testnek és a léleknek, mint meleg időben. Egyrészt a mozgás is ad egy pluszt ezeken a komor napokon, másrészt egy kisebb csodával ér fel, amikor kocogás közben az ember arcát érik a hópelyhek.

Persze igaz, hogy ilyenkor hideg van, nagyon hideg, de ha megfelelően felkészülsz, nem betegszel meg akkor sem, ha repkednek a mínuszok. Akkor biztosan nem, ha betartod az alábbi jó tanácsokat.

Orron be, szájon ki

Ha nem vagy edzésben, ne a legnagyobb hidegben indulj útnak, próbálj viszonylag melegebb napszakokat választani. Ha ez nem fér bele a munka mellett, akkor se mondj le a mozgásról, csak éppen futás helyett kezdj a sétával, amíg hozzászokik a szervezeted a körülményekhez.

Több dologra oda kell figyelni, mielőtt utcára lépsz, a legfontosabb a helyes légzéstechnika. Orron be, szájon ki – ezt jegyezd meg, ha nem akarod torokfájással tölteni az ünnepeket. Ha az orrodon át veszel levegőt, akkor az felmelegedve jut el a tüdődbe, és megelőzöd a bajt.

Az öltözködésre is figyelni kell. A legfontosabb, hogy vagy rétegesen, vagy vastagon öltözz be, a legjobb talán a kettő kombinációja. A lényeg, hogy ne fázz, mert akkor nagyot veszít élvezeti értékéből a mozgás. Arra is ügyelj, hogy a legalsó réteg nedvesség-elvezető legyen. Ha ez nem így van, akkor az átizzadt ruhadarab egy idő után lehűl, ami a testre is hatással lesz. Rendszeres probléma, hogy azért fázik meg valaki télen, edzés közben, mert átizzadt a felszerelése. Amikor hazaérsz, vegyél egy meleg zuhanyt vagy fürdőt, majd bújj száraz, meleg ruhába.

Sapka, kesztyű

Mindig vegyél sapkát vagy fejkendőt: a test hőleadásának jelentős része a fejen át történik, ezt ajánlott megelőzni. A kezek, ujjak hamar átfagyhatnak: kesztyűt húzni okos dolog a mínuszok közepette. Kend be az arcod és az ajkaidat, nehogy kiszáradjanak a hideg szélben.

Amire pedig melegben szükség van, az télen is elengedhetetlen: soha ne hagyd ki a bemelegítést, illetve minden esetben figyelj a folyadékpótlásra.

Ha rossz kedved van, öltözz fel melegen, és kocogj egy jót. Meglátod, megéri!

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Elég bátor vagy?

Kipróbálod a kocogást hóesésben?

Subscribe
Visszajelzés
2 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Megoldás a téli lehangoltság ellen: húzd fel a nyúlcipőt! […]

Kazincziné Ágnes

Én futok télen is. Néha nyűgös elindulni, nehéz erőt venni magamon, hogy a jó melegből kimenjek, de utólag mindig azt mondom, hogy kár lett volna nem elindulni. A múlt héten is így jártunk futótársammal Timivel már majdnem lebeszéltük egymást a hétfő esti futásról, mikor megkérdeztük páromat, hogy menjünk-e futni (kibicnek semmi sem drága) azonnal rávágta, hogy persze, mert utólag úgyis megbánnátok. Hát tényleg, amikor hazaértünk megköszöntük neki a határozott fellépést, mert végtelenül jól esett, ellazított az egész napos stresszes munka után egy 6 km-es kocogás.

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!