Miért éri meg kerékpározni?

Megosztás:

Egyszerre teszünk jót saját egészségünknek, a környezetnek, és még barátokra is lelhetünk. Legyen szó a hagyományos közlekedésről vagy a túrázásról, a kerékpározás csakis pozitív hozadékokkal jár majd. Mutatjuk a legfontosabbakat!
Miért éri meg kerékpározni?

Kevés közlekedési forma jár annyi előnnyel, mint a kerékpározás. Ez ugyanis egyszerre jó a közlekedés számára, segít a környezetvédelemben, közösségépítő, és hozzájárul az egészségmegőrzéshez is. Használja valaki akár a mindennapok során, akár kifejezetten túrázáshoz a biciklit, másoknak és magának egyaránt jót tesz vele. Összegyűjtöttük, hogyan!

Kiváló az egészségünk számára

Aki biciklire pattan, megnyugodhat: aznap tett egy kicsit azért, hogy egészségesebben éljen. Ahogyan a legtöbb testmozgás, úgy a kerékpározás is javítja az általános kondíciót, serkenti a légzést és a vérkeringést, így egyrészt biztosítja a napi mozgásigény kielégítését, másrészt betegség esetén serkenti a rehabilitációs folyamatot. Emellett kialakításából adódóan megköveteli a térlátás és az egyensúlyérzés karban tartását, ezzel segíti a reflexműködést. Szintén fontos, hogy javíthatja az anyagcserét, edzi az izmokat, megmozgatja a gerincet. 

Óvjuk vele a környezetet

A környezetre gyakorolt előnyöket hosszan lehetne taglalni, most összefoglalva mutatjuk meg ezeket. Egyrészt a kerékpár emberi erővel működik, nincs szükség üzemanyagra, nem termel semmilyen káros végterméket. A méretének köszönhetően rengeteget „spórol” egy autóhoz képest a közlekedés többi szereplője számára, így azok kevésbé sűrűn ragadnak a dugókban. Ami a technikai hátteret illeti, egy kerékpárhoz mindössze 10-20 kilogramm fémre van szükség, ami borzasztó kevés egy autó adataihoz képest. Kevesebb nyersanyag, kevesebb energia kell a legyártásához, ráadásul több évtizedig is szolgálhatja a gondos gazdáját.

Fenntarthatóság

A környezetvédelem mellé szorosan társul a fenntarthatóság, ez igaz például a turisztikára és a gazdaságra is. Egy kerékpáros kirándulás sokkal kisebb ökológiai lábnyomot eredményez, jobban illeszkedik a természet meghódításához, mint a káros anyagokat kibocsátó közlekedési eszközök. Persze vannak korlátok, ameddig el lehet indulni két keréken, de ha messzebbre utazunk, akkor sem kell lemondanunk róla: egy nyaralás előtt könnyedén felerősíthető az autóra akár a család összes biciklije egyszerre.

Közösséget teremt

Ha eltekintünk a munkába járás kötöttségétől, és szabadidős tevékenységként nézzük a biciklizést, kiváló a közösségteremtő szerepe. Egész biztos, hogy a nagyobb városokban, de még a kisebb településeken is vannak olyanok, akiknek ugyanez a hobbijuk, ezért túrákat, utazásokat szerveznek, bejárják az országot kerékpárral. Ezek a szabadidős sporttal foglalkozó egyesületek szinte minden esetben baráti társaságok is, hiszen a közös érdeklődési kör összeköti az embereket. Érdemes kipróbálni egy ilyen közösségi tekerést!

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Voltál már csoportos tekerésen?

Vannak-e kerékpáros barátaid? Milyen közös élményeket éltetek meg?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!