Miért tetováltatunk? Mi köze ehhez a lelkünknek?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Néhányan akkor tetováltatnak, amikor lezárnak egy korszakot, míg mások számára egy új életszakasz kezdetét jelentheti a testfestés. Ha az alkotás illik az ember személyiségéhez, örökre hozzánő, ha viszont nem, akkor könnyen úgy járhat, mint az angol válogatott labdarúgó, Ross Barkley…
Tetoválás és lélek

Divatnak is nevezhetjük, ám a tetoválás, tetováltatás sokkal többet jelent ennél. Több ezer éves múltra tekint vissza az eljárás, amely során a bőr pigmentálását változtatják meg a bevitt színezőanyagokkal. Czirok Róbert tetováló jól foglalta össze a lényeget: a divat változik, a tetoválás viszont állandó – és ebben az esetben nem a sminktetoválásra gondolunk.

„Sok hülyeséget csinál az ember”

A téma különösen aktuális, ugyanis éppen emiatt került reflektorfénybe Ross Barkley, a Chelsea 24 éves labdarúgója. A játékossal a The Times készített interjút, amiben elmesélte, miért szabadult meg bizonyos testfestéseitől.

– Tizennégy éves voltam, amikor az első tetkómat csináltattam. Abban a korban sok hülyeséget csinál az ember. Az évek előrehaladtával szerettem volna eltüntetni ezeket, így végigzongoráztam a procedúrát az utóbbi néhány esztendőben – nyilatkozta.

Az angol válogatott sportoló egyértelműen megbánta tettét, mert tetoválásai mögött nem volt érzelmi motiváció. Ezt erősíti meg, hogy egyrészt nem az összeset tüntette el, másrészt hozzátette: ha gyermekei lesznek, újra varrat magára. Ott már meglesz a mögöttes tartalom.

Lehet kezdet, de lehet lezárás is

Az első tetovált ember egyébként jelen tudásunk alapján Ötzi, az 1990-es években az Alpokban talált férfimúmia volt, aki párhuzamos és keresztre emlékeztető rajzolatokkal volt díszítve. Eleinte a módszer a törzsi hovatartozás jelzésére szolgált, manapság a lélek tükre is lehet egy testrajz.

Dr. Domján Mihály pszichológus szerint például néhányan akkor csináltatnak tetoválást, amikor lezárnak egy korszakot, esetleg konfliktust az életükben, míg mások számára egy új életszakasz kezdetét jelenti. Persze olyan is akad, akinek a titkos vágyai között, vagy a bakancslistáján szerepel ez a beavatkozás.

A már említett Czirok Róbert hozzátette: ha valaki elhatározta, hogy tetováltat, akkor sem szabad a trendeknek minden áron megfelelni. Sokkal inkább az ember a lényeg, és az, hogy passzoljon hozzá a testrajz, legyen valami mondanivalója. Ha ez megvan, akkor az alkotás minősége is magasabb szintű lesz.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Neked van tetoválásod?

Milyen alkalomra varrattál/varratnál magadra?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!