Minden mellette szól – többszörösen megéri mesét olvasni a gyerekeknek

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Tabletek ide, okostelefonok oda, nagyon úgy tűnik, hogy a mesemondás továbbra sem megy ki a divatból, ha a gyerekek esti programjáról van szó. Szerencsére – tesszük hozzá gyorsan.
mesét olvasni a gyerekeknek

Hiába jönnek ugyanis az újabbnál újabb, az emberi szót helyettesítő eszközök, hiába találni a YouTube-on ezernyi gyerekmesét, a szülők – legtöbb esetben – még mindig szeretnek maguk felolvasni a kicsiknek. És ezt nagyon jól teszik!

Fontos szerep az altatásban

Ha az esti rituálé része lesz ugyanis a felolvasás, az segít majd az altatásban. Amikor vége a mesének, ideje aludni – ehhez hozzászoknak a gyermekek. Persze ez elméletileg megoldható lenne egy tabletről levetített mesével is, ám ott a nem természetes fény, valamint a túl sok inger épp az ellenkező hatást váltja ki a legtöbb esetben. Emellett sok egyéb előnye is van a mesemondásnak.

Például az, hogy fejleszti a gyermekek fantáziáját – akkor is, ha felolvasnak nekik, és akkor is, ha már ők maguk szoknak rá a könyvekre. Javul a szókincsük és a szövegértésük. Azt is kimutatták, hogy a gyerekek érzelmeire szintén jó hatással van a mesélés: gazdagabb érzelmi világ a „mellékhatása”, hiszen kötődés alakul ki a felolvasó és a közönsége között.

Minden mese együtt töltött időt jelent

A fenti okok mellett pedig legalább olyan fontos, hogy meseolvasáskor minőségi időt tölt el a szülő a gyermekével. Lelkileg emiatt fejlődik, erősödik, fejlődik a kicsi. Ugyanez a tableten nézett mesékre nem jellemző, hiszen azoknál nem kell használnia a fantáziáját, csupán befogadnia az információt. Éppen ezért köti le jobban a legtöbb gyereket a felolvasás – a folyamat során ugyanis végig szükség van a figyelemre.

Állítólag a feszültségoldásban is segít nekik: a mesében megjelenő „gonosz”, mondjuk egy boszorkány, formát ad azoknak a félelmeknek, amelyek amúgy is hozzátartoznak a kicsik világához. Nem kell szélsőségekre gondolni, egyszerűen olyan dolgokat párosítanak ezekhez az alakokhoz, amelyeket nem értenek még meg a környezetükből.

És még egy pozitív adalék: ha a gyermek a szemével is követi, amit felolvasnak neki, azaz figyeli a betűket és szavakat, akaratlanul is társítja majd azokat az elképzelt dolgokhoz, ez pedig segít nekik megtanulni olvasni.

Lehetne még folytatni a sort, de a lényeg egyszerű: a meseolvasásnak kizárólag pozitív hatásai vannak a gyermekekre.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Neked olvastak mesét a szüleid kicsi korodban?

És te olvasol a gyermekednek?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!