Mitől lett ennyire trendi a levendula?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Élénk lila szín, kellemes illat, bizonyított jótékony hatások. A levendula igazi főnyeremény, éppen ezért érdekes, hogy bár több mint háromszáz éve megtalálható hazánkban, most lett körülötte igazán nagy felhajtás. Hatóanyagainak köszönhetően segít a stresszoldásban, gyulladáscsökkentő, de a gyomorpanaszokra is kiváló megoldás.
Mitől lett ennyire trendi a levendula

Még az 1700-as években került Magyarországra, mégis csak a közelmúltban vált igazán népszerű, trendi növénnyé a közönséges levendula. 2019-ben is nagy tömegeket mozgattak mez a Szedd magad!-akciók, több tízezren kerekedtek fel, hogy megszagolják, begyűjtsék a lila színű virágot. Ennek kapcsán kérdeztük meg Nagy Tamást, a Szeged melletti Napfénybirtok tulajdonosát, miért ennyire népszerű ez a gyógynövény.

Elvarázsolja az embereket

– Ezen sokat szoktam gondolkozni, mert való igaz, hogy ugrásszerűen megnőtt a kereslet a levendulára. Talán a látvány az, ami először megfogja az embert: egy lila ültetvény, az ott tapasztalható illat hatással van mindenkire, elsősorban a hölgyekre. Pedig nem a kinézete, hanem a hasznos tulajdonságai miatt értékes igazán a növény – fogalmazott.

A levendulakertész elmondta, a lila virág szinte szó szerint is elvarázsolja az embereket, ez pedig azért történhet meg, mert nyugtató, altató hatása van. 

– Mivel az illat segít a stresszoldásban, tudat alatt is jobban érzi magát az ember egy levendulamezőn. A bőrbetegségek kezelésében szintén kimutatták a hasznát: a hatóanyagainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, akár a levendulaolajról, akár a hidrolátumról, azaz vízpárlatról beszélünk. Utóbbi arclemosónak tökéletes.

Lehet fűszerként is használni

Emellett Nagy Tamás megfigyelte, hogy a gyógynövény kiválóan alkalmas a gyomorpanaszok enyhítésére. Fogyasztható tea formájában, lehet levendulaolajt csöpögtetni egy kis mézbe, kockacukorra, de az is kiváló megoldás, ha vízben áztatja az ember a növényt, majd megissza az édeskéssé vált folyadékot. A hatóanyagok megnyugtatják az emésztőrendszert, ezt tudományos bizonyítékok igazolják. 

Bár napjaink legnépszerűbb gyógynövénye, azért a levendulánál is akad felhasználási forma, amely nem előnyös. Vagy éppen előnyös lenne, csak hiba csúszik a rendszerbe.

– Nagymértékben alkalmazva az íze borzasztó keserű, ezzel képes elrontani az összképet. Jártam már úgy, hogy túl sokáig hagytam a mézemet levendulaágyon pihenni, és ehetetlenné vált. Szappanízű lesz tőle minden… Éppen ezért kell odafigyelni az arányokra, és a gasztronómiában csak fűszerként, kis mennyiségben használni. Már minimális alkalmazás során is érezteti a hatását. A levendulából rengeteg területen csodás dolgokat lehet csinálni, de csak akkor, ha figyelünk a mértékletességre – tette hozzá Nagy Tamás.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te használsz valamire levendulát?

Csak virágként tetszik, vagy gyógynövényként is ismered?

Mónikától kaptunk ezt a levendulaszörp receptet.
Ha neked is van egy jó levendulás étked, ínyencséged, oszd meg a receptjét!

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!