Napi egy sárgarépa a látás javításáért – az A-vitamin kedvező hatásai

Megosztás:

Elsősorban látásunk megőrzéséért fontos a megfelelő mennyiségű A-vitamin bevitele, de a gyermekek számára a növekedéshez is szükséges. Helyes és kellően vegyes táplálkozással nem nehéz megszerezni a napi ajánlott mennyiséget, de a várandós nőknél figyelni kell a túladagolásra.
A-vitamin - napi egy sárgarépa

Sorozatunkban korábban írtunk a B, a C és a D jelzésű vitamin előnyeiről, előfordulásáról, szükséges napi mennyiségéről. Az ábécében azonban ezeknél előrébb helyezkedik el az A-vitamin, amely szintén elengedhetetlen szervezetünk egészséges működéséhez. 

Az első a sorban

Nem véletlen, hogy az A jelzést kapta: a vitaminoknak az 1910-es években felfedezésük sorrendjében adtak nevet. Ez volt az első, amit kimutattak, egy évszázaddal később pedig már sokkal többet tudunk róla.

Elengedhetetlen szükségünk van rá a látáshoz, ennek köszönhetően működik tökéletesen a retinánk, amely alkalmazkodik a nappali és éjszakai fényekhez, a színekhez. Más előnyei is vannak: segíti a csontnövekedést, hozzájárul a hámszövetek, a bőr és a nyálkahártyák épségéhez, szüksége van rá az immunrendszernek is. Az A-vitamin különösen fontos a kismamák számára, mivel a hiánya, de a túladagolása is károsíthatja a magzatot.

Helyes és vegyes táplálkozás

Ezért fontos, hogy mindenki tisztában legyen az ajánlott napi mennyiséggel, amely a Béres Gyógyszergyár ajánlása szerint a gyermekeknél kortól függően 1400 és 3333 nemzetközi egység között mozog, míg felnőtteknél 2666 és 3333 között.

Helyes és vegyes táplálkozással ez a mennyiség megszerezhető: az A-vitamin megtalálható a májban, a vesében, a szívben, a tojás sárgájában, a tengeri halakban, a tejtermékekben, és mivel a provitaminokból – ilyen például a karotin – a szervezet képes előállítani, így a sárgarépa, a spenót, a sütőtök, valamint a sárgadinnye rendszeres fogyasztása is hozzájárul az A-vitamin szintjének kialakulásához. Egy felnőtt szervezet egy, de akár két évre elegendő mennyiséget is képes eltárolni a májban, ám a gyerekek érzékenyebbek a hiányára.

A túl kevés és a túl sok sem jó

Az A-vitamin hiánya először a látás folyamatában jelentkezik: szürkületi látásromlással, azaz farkasvaksággal jár, szemszárazságot, szürkehályogot okozhat. Akár napi egyetlen sárgarépa is elég lehet a szürkületi látás helyreállításához. A gyerekeknél a növekedési folyamatra lesz kedvezőtlen hatással. A tartós hiány emellett a bőr és a nyálkahártya elváltozásához, ezek szárazságához vezethet. Ezzel összefüggésben észrevehető a haj- és a szőrszálak fokozott törékenysége.

Egy átlagember számára a túladagolásra kevés az esély, hiszen tartósan a napi ajánlott mennyiség több mint százszorosát kellene bevinni a szervezetbe. A várandós nőkre azonban más vonatkozik, nekik már az 5000 nemzetközi egységet sem szabad átlépniük magzatuk egészsége érdekében. Ez a fajta túladagolás csontritkuláshoz vezethet.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!