Ne egyél szemetet: létezik egészséges street food, csak meg kell találni!

Megosztás:

A street food már nem a sarki büfésnél kapott olcsó hot dogot vagy hamburgert jelenti – egyre több minőségi alapanyagokkal dolgozó, igényes utcai stand és gyorsétterem létezik hazánkban. A jobb ételek többe is kerülnek, de egészségünk érdekében megéri erre áldozni.
létezik egészséges street food

„Amikor csak arra van idő, hogy gyorsan bekapj valamit” – egy mondattal így lehetne jellemezni a street foodot. Ez a megnevezés alapvetően olyan ételeket jelöl, amelyeket utcai standokon és gyorséttermekben árusítanak, és amiket menet közben is el lehet fogyasztani, ezért gondolják sokan, hogy ez minden esetben egészségtelen táplálék, angol kifejezéssel élve „junk food”. Pedig nem feltétlenül.

Persze a street food lehet valóban „szemét kaja” is – egy buliból hazafelé biztosan sokan ettek már olyan hamburgert, esetleg gyrost pitában, amelyre másnap nem voltak büszkék. Van azonban egészséges alternatíva a gyorskajákra. 

Megjelent a minőség

Trendi lett ilyen ételeket enni, ez pedig hozta magával a magasabb elvárásokat. A lényeg, hogy jól válogassuk meg, hol állunk sorba ennivalóért: ahol friss és igényes alapanyagokkal dolgoznak, ott megjelenik a minőség. Persze az ízletesebbé, egészségesebbé váló gyorsételek majdnem minden esetben drágábbak lesznek, ám a jobb hozzávalókat meg kell fizetni. 

Ha olyan helyen próbálkozol, ahol hisznek ebben a szemléletben, bőven lesz választási lehetőséged. A speciális táplálkozásúakra is igaz ez: létezik vega, vegán, glutén- és laktózmentes streetfoodos. Már nem álom a gluténmentes taco, a vegaburger, a halburger, vagy éppen a mindenmentes gofri.

Nézd végig a lehetőségeidet

A jó választás nem csak az eladón, rajtunk is múlik: sok helyen lehet kérni teljes kiőrlésű kiflit vagy bucit a hot doghoz, hamburgerhez, és az sem mindegy, hogy köretnek sült krumplit vagy salátát választunk. Ugyanez igaz egy szendvics, egy pizza, egy taco, egy döner vagy szélsőséges esetben még egy lángos vásárlásakor is. Minden rendelés előtt érdemes rákérdezni az eladónál, milyen opciók közül lehet dönteni. 

Ha édességre vágyunk, szintén van választás: sok helyen kapható cukormentes, esetleg mindenmentes fagylalt, amely kevésbé megterhelő egy szervezet számára. 

Hálás lesz a tested

Létezik egyébként Magyar Street Food Egyesület, amely dolga éppen a minőségellenőrzés, a közönségigények kiszolgálásának biztosítása. Érdemes kipróbálni az egészségesebb vonalat: a testünk egésze, de különösen az emésztőrendszerünk hálás lesz ezért. 

A választással kapcsolatban Schmidt Judit dietetikus adott néhány jó tanácsot egy cikkében: „Ne álljunk meg az első helyen, ha van módunk dönteni több lehetőség közül. Még jobb, ha kevésbé zsíros, zöldséget is tartalmazó ételt választunk, és ha gyakran megesik velünk az utcai étkezés, akkor minél inkább váltogassuk az ételeket a helyekkel együtt!”

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te fizetnél többet a minőségi street foodért?

Fontos ennyire az egészséged?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!