Ne többet aludj, hanem jobban – négy tipp az alvásminőség javításához

Megosztás:

Ha gyakran érzed fáradtnak magad, annak ellenére, hogy eleget alszol, akkor a pihenés minőségével van a gond – a magyar lakosság hetven százalékánál jelentkezett már alvászavar. Több tanulmány is foglalkozik azzal, mi kell a tökéletes alváshoz. Ez egyénenként lehet más és más, mégis vannak olyan javaslatok, amelyek mindenki számára hasznosak.
Alvásminőség javítása

1. Mozogj többet

Nemcsak az egészséges életmód elérésében segít a rendszeres testmozgás, hanem az alvás minőségén is javíthat. Ha egész nap ülsz, és nem mozogsz eleget, nem esik majd olyan jól az alvás sem, mintha átmozgatnád a tested. A kimutatások szerint, ha hetente néhányszor mozogsz egy kicsit délutánonként, annak már hat hét után jótékony hatásai jelentkezhetnek az alvásban, kipihentebbnek érzed majd magad. Hogy tél van, és ilyenkor nem tudsz kimenni a szabadba? Semmi gond, itt összeszedtük, hogyan lehet biztonságosan sportolni hidegben is!

2. Alvásra használd a hálószobát

Az alvást az is befolyásolja, hogy milyen funkciót tölt be az életedben a hálószoba. Ennek a helyiségnek elsősorban a pihenést kell szolgálnia, illetve ez az intim kapcsolatok helyszíne. Viszont a kutatások szerint rossz hatással van a szervezetre, ha emellett itt tévézel vagy eszel rendszeresen. Sokan azt javasolják, hogy a hálóban egyáltalán ne legyen tévé, de ha ezt elképzelhetetlennek tartod, már az is előrelépés, ha az elalvás előtti időszakban nem használod azt, ahogyan minden felesleges fényhatást és zajt kiszűrsz a szobában. Ha a környék zajos, ahol élsz, a relaxáló zene alkalmas lehet a nyugodt környezet megteremtésére.

3. Alakíts ki egy rendszert

Jobban hozzászokik a test, ha rendszeresen ugyanabban az időben próbálsz elaludni. Nem mindig lehet ezt megtenni, de ha napi szinten váltogatod, hogy este nyolckor vagy éppen éjfélkor bújsz ágyba, az összezavarja a szervezetedet. Ameddig hozzászoksz ehhez a rendszerhez, az alvómaszk és a füldugó segítséget jelenthet.

4. Hagyd kint az okostelefont, laptopot

Ez lényegében kapcsolódik ahhoz, hogy a hálószoba pihenésre való, de mivel az okostelefonok, tabletek és laptopok világában élünk, nem árt kiemelni ezek alvásra gyakorolt rossz hatását. A folyamatos netezés, a közösségi média bámulása negatívan befolyásolja az alvás minőségét. Az elektromos eszközök által kibocsátott kék fény rontja a szemet, emiatt fordulhat elő, ha fájó szemmel, vagy fejfájással ébredsz. Ki fogod bírni, ha éjszaka nem csekkolod az üzeneteidet.

0 0 votes
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!