Negyvenhárom éve hunyt el a Színészkirály – 10 érdekesség Latinovits Zoltánról

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Minden idők egyik, ha nem a legjobb magyar színészének tartja a szakma Latinovits Zoltánt, aki fájóan fiatalon, 44 évesen veszítette életét. Azt talán sokan tudják róla, hogy anyai ágon a színész Bujtor István és a zenész Frenreisz Károly a féltestvére volt, de életrajzában ennél sokkal több érdekesség is rejlik. Ezekből válogattunk össze tízet az internetes források alapján.
10 érdekesség Latinovits Zoltánról
  1. Saját bevallása szerint a Gundel étteremben született. Nagyapja Gundel Károly, a hely vezetője, különböző gasztronómiai művek ismert írója volt.
  2. Születése után apja, Latinovits Oszkár földbirtokos szinte azonnal elhagyta a családot, amit gyermeke soha nem tudott teljesen feldolgozni.
  3. Asztalostanonc és hídépítő munkás is volt, majd a Budapesti Műszaki Egyetemen építészmérnökként szerzett diplomát.
  4. 1956-ban szerződtette a Debreceni Csokonai Színház segédszínésznek, előtte azonban sportolt: tagja volt a Haladás SE NB I-es kosárlabdacsapatának.
  5. Először 1959-ben, a Gyalog a mennyországba című filmben szerepelt, utoljára pedig az 1976-os Az ötödik pecsétben volt látható.
  6. Élettársa 1960-tól haláláig Ruttkai Éva Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész volt. Közös gyermekük nem született. „Az összes díjamat, szerepet és sikeremet elcserélném két kisgyerekre” – mondta egyszer Latinovits.
  7. Már életében megkapta a Színészkirály jelzőt, 2002-ben pedig kisbolygót neveztek el róla, ez lett a 132874 Latinovits.
  8. A Jászai Mari- (1966), a Balázs Béla-díjat (1970) és az Érdemes művész elismerést (1975) még életében kapta meg, a Kossuth- (1990) és a Magyar Örökség díjat (1996) posztumusz.
  9. Depresszióval küzdött, amelyet állítólag kortársai meg nem értése okozott. Élete utolsó napján még azt írta a Cserhalmi György színésznek címzett levelében, „ma jobban érzem magam”, míg estére az édesanyjával beszélt meg közös vacsorát.
  10. Máig vitatottak halálának körülményei. Az tény, hogy a balatonszemesi vasúti átjáróban vonatbaleset áldozata lett, de azt nem tudni, hogy szándékosan választotta-e ezt az utat, vagy véletlenül történt vele a tragédia. A gyászjelentésben azt írták, „hosszan tartó, súlyos betegség után véget vetett életének”, Tarics Péter oknyomozó könyve viszont cáfolja ezt az állítást.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!