Nem attól vagy egészséges, ha nem fáj semmid – gondolatok az egészségről

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Egészség – egyetlen szó rengeteg vetülettel. Nemcsak a test, hanem a lélek harmóniájára is szükség van az egyensúlyhoz. Te egészséges vagy? Mit teszel meg érte?

„Az egészség a teljes testi, lelki és szociális jólét állapota, és nem csupán a betegség hiánya” – szól az Egészségügyi Világszervezet hivatalos definíciója az egészségre. Attól, hogy valaki nem jár orvoshoz, még közel sem biztos, hogy egészséges, ahogyan attól sem lesz beteg, ha rendszeresen meglátogatja kedvenc doktorát.

Leginkább akkor hiányzik, ha már nincs többé

Hogy ez mennyire fontos? A Ténygyár és a ZRI Závecz Research tavalyi közös közvélemény-kutatásának eredménye azt mutatta, hogy a magyarok 54 százaléka egészsége megőrzését tartja a legfontosabbnak, ez szerepelt legtöbbször a három kívánság között. Talán meglepőnek hangzik, de megelőzte a pénzt, az anyagi jólétet is, amely csak 30 százalékig jutott.

Hatalmas közhely, de az embereknek akkor hiányzik igazán valami, ha már nincs többé. Ezt jelzi, hogy a válaszadók másképp látták a helyzetet életkoruk szerint: a harminc év alattiak esetében csak 42 százalék, a negyven és ötven évesek közül 55 százalék, az idősebbek között pedig 66 százalék említette meg ezt.

Az egészség nem csak a betegségmentes életet jelenti. Inkább azt az állapotot jelöli, amikor egyensúlyban van az ember testben és lélekben egyaránt.

Béke – önmagunkkal

Mire gondolunk? Biológiailag, testileg akkor vagy egészséges, ha megfelelően működik a szervezeted. Ez nem zárja ki, hogy orvoshoz járj, sőt kifejezetten elősegíti a megfelelő kivizsgálás az egészség megőrzését.

Biztosan tudsz olyan példát hozni környezetedből, hogy bár valaki testileg nem beteg, mégis látszik rajta, hogy nincs jól. A lelki egészségünket egyetlen szóban össze lehet foglalni, ez a béke. A béke önmagunkkal. Ha ez nincs meg, annak testi jelei lehetnek.

A szakemberek megkülönböztetnek még mentális, emocionális és szociális egészséget. Az első jelző a tiszta gondolkodás képességére, a második az érzéseink kifejezésére, a harmadik pedig a másokkal való kapcsolatainkra vonatkozik. Bármelyikben merül fel bizonytalanság, az az egész életünkre hatással lehet.

Ha gondot jelent a fentiek elérése, mindhez találunk szakértő segítséget. Orvos, pszichológus, terapeuta egyaránt tehet azért, hogy változzon a helyzetünk. De a legtöbbet önmagunk tudunk változtatni.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!