Ölelkezni jó, avagy húsz másodperc a boldogságért

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Naponta tizenkét alkalommal ajánlott ölelkezni a testi és lelki fejlődéshez, egy jó ölelés pedig legalább húsz másodpercig tart. Ezek mérhető értékek, valójában viszont az őszinte ölelés olyan pluszt ad az embernek, ami még ennél is fontosabb.
Ölelkezni jó

Ölelkezni jó. Ezzel nagy újdonságot nem árultunk el, mindenki tapasztalhatja, akivel megtörténik ez az apró csoda a mindennapokban. Morcos, szomorú, fásult embereket fakaszt mosolyra egy szeretetteljes ölelés, néha még akkor is, ha egy idegentől érkezik – elég csak megnézni néhány „free hugs” keresőszóra előbukkanó, azaz ingyen ölelés kínáló videót.

Naponta tizenkétszer

Az ölelés az egyik legszebb kommunikációs forma, ráadásul jótékony hatásait mérhetően kimutatták a kutatók. A testi kapcsolat közben ugyanis oxitocin szabadul fel a szervezetben, ez a hormon pedig csökkenti bennünk a félelmet és a fájdalomérzetet, egyben fokozza a bizalmat. Az sem utolsó szempont, hogy ölelés közben csökken a szervezet kortizolszintje, azaz kevesebb stresszhormonnal kell megbirkóznunk, emiatt megnyugszunk. Az ölelés kimutathatóan mérsékli a depressziót, vérnyomáscsökkentő hatású, azaz gyógyít, feltölt és megnyugtat.

Lehet-e mérni ezt a cselekvést? Természetesen! A családterápia egyik legnagyobb alakja, az egyesült államokbeli Virginia Satir szerint napi négy ölelésre van szükség a túléléshez, napi nyolc kell a szinten tartáshoz, napi tizenkettő pedig a fejlődéshez. Ez természetesen olyan mozdulatsorokra értendő, amelyeket a szeretet vezérel, csakis ilyenkor rendelkezik ugyanis terápiás és gyógyító hatással.

Szánjuk rá húsz másodpercet 

Arra is van kutatás, hogy meddig érdemes ölelkezni: az angliai Dundee-i Egyetem szakemberei szerint általában mindössze három másodperc egy ölelés, pedig tovább kellene tartania, mert húsz másodperc már csodákat tesz az emberrel. Ennyi idő kell az említett oxitocin, azaz a szeretethormon termelődésének beindulásához. A gyerekeknél, ha lehet, mindez még fontosabb: a szülő érintése minden kicsire pozitívan hat, megnyugtatja őket, elősegíti a bizalom és a biztonságérzet kialakulását. 

A tanácsunk tehát az: ölelkezzen mindenki minél többször, minél hosszabban. És ha már embertársainkkal gyakorlottakká váltunk, érdemes kipróbálni az állatok és a növények, elsősorban a fák ölelését, ennek is pozitív hatása lehet a testünkre és a lelkünkre.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Te ölelkezel eleget?

Milyen "problémákra" lehet megoldás az ölelés?

Gyakorlat:
Heves szópárbaly, összetűzés, érzelmi vihar után általában nagy csend következik. Jó esetben ilyenkor mindkét fél átgondolja, a történteket.
Ha oda jutottál, hogy bocsánatot akarsz kérni, próbáld meg egy öleléssel kombinálni vagy helyettesíteni!
Az őszinte ölelés többet mond ezer bocsánatkéréstől.
Próbáld ki!

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!