Olvasás vagy filmnézés? Te melyikre szavazol?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Egy olvasni szerető ember számára szinte bűnnek számít, ha valaki inkább moziban néz meg egy könyvből készült filmet ahelyett, hogy elolvasná a történetet. Az az általános nézet, hogy egy könyv mindig többet ad, mint egy film, és ha ezzel szoktak is vitatkozni, az biztos, hogy sokkal részletesebben lehet elmesélni a történetet írásos formában. Szubjektív listánkon összeszedtünk három érvet a könyvolvasás, és hármat a filmes verzió mellett.
Olvasás vagy filmnézés?

Azért jobb elolvasni könyvben, mert…

…használod a fantáziádat, éppen ezért sokkal színesebb, gazdagabb lesz az élmény, jobban bele tudod élni magadat a történetbe. Jóval finomabb, összetettebb dolgokat lehet megalkotni írásban, erre a terjedelem is lehetőséget ad, ez pedig érződik majd az összképen.

…rengeteg mindent visszaad szóban, amit egy filmben nem lehet megvalósítani. Ha valaki olvasott egy könyvet, amit megfilmesítettek, nagyjából átérzi ezt. A filmekből sok apró, mégis fontos jelenetet kihagynak, amit viszont a könyvben el lehet olvasni.

…az olvasás szellemi, érzelmi fejlődésre gyakorolt hatása jelentős. Gyerekkorban igaz ez különösen, hatalmasat segít minden kisgyermeknek a fejlődésben, odafigyelésben, tapasztalásban. Ugyanez a filmekről nem mondható el.

Azért jobb megnézni filmen, mert…

…egész egyszerűen van olyan ember, aki nem szeret olvasni. Nem tudja rászánni magát a számára monotonnak tűnő folyamatra, és ha néha megpróbálkozik vele, sosem halad 10-20 oldalnál tovább. A filmet viszont „csak” nézni kell.

…könnyebb. Sokan néznek úgy filmet, hogy igazából nincs is kedvük hozzá, de nem kell mást tenni, csak „bámulni” a tévét, ez pedig kikapcsolja az agyat, segít elfeledtetni a hétköznapok gondjait. Vagy éppen jó lesz háttérzajnak. Persze a könyv is jelenthet kikapcsolódást, csak ott jobban meg kell dolgozni az élményért.

…néha van úgy, hogy a film jobb, mint a könyv, mert annyit adnak hozzá a színészek az összképhez. Ritka, persze, de például A parfüm: Egy gyilkos története, a Bridget Jones naplója, a Forrest Gump vagy a Cápa olyan alkotások, amelyek az internetes vélemények alapján a többség szerint nagyobb értéket képviselnek a mozivásznon, mint könyvpapíron.

A legjobb megoldás talán az, ha előbb elolvasod a történetet, majd megnézed a belőle készült mozit. Fordítva szinte senki nem ajánlja.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Modd el a TE érveid az olvasás/filmnézés mellett vagy ellen!

Mi volt amit olvastál is és láttál is. Melyik volt a jobb?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!