Padlóról a csúcsra: így lesz valaki öngyilkos gondolatok után a világ legjobbja

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
Van az úgy, hogy az ember padlóra kerül. Hogy kilátástalannak érez mindent. Hogy azt gondolja, jobb lenne véget vetni az egésznek. Az amerikai Brittney Griner is érzett így élete során, fontolóra vette az öngyilkosságot. Volt azonban visszaút a padlóról. Nem is akármilyen: manapság a világ egyik legjobb női kosárlabdázójaként jegyzik
Padlóról a csúcsra - Brittney Griner

A világklasszissá váló sportolók egy részének igen gyötrelmes múltja van – talán épp ez a lecke kell olykor ahhoz, hogy kihozza az ember a maximumot magából. A kecskepásztorból aranylabdássá váló labdarúgóról, az amputált kézfejű amerikai futballistáról, az ikertestvére halálát végignéző spártai hősről és a kerekes székbe kényszerült parakajakos harcáról már írtunk. Most egy olyan kosárlabdázót mutatunk be, aki az öngyilkosság helyett választotta a sportot, és lett a világ legjobbja.

Önmagát sem tudta elfogadni

Ő nem más, mint Brittney Griner, az amerikai Phoenix Mercury és az orosz UMMC Jekatyerinburg klasszisa. Sportkarrierjét reggelig lehetne méltatni, WNBA- és Euroliga-győztes, olimpiai és világbajnok (erről az Origo cikkében bővebben lehet olvasni), ám mi inkább az emberi oldalát mutatjuk be. 

A 206 centiméter magas, 28 éves játékosnak nehéz gyermekkora volt, magassága és fiús alkata miatt cikizték iskolatársai. Annyira nem találta a helyét az életben, hogy fontolóra vette, véget vet az életének. Önmagát sem tudta elfogadni, amíg rá nem eszmélt: a férfiak helyett saját neméhez vonzódik.

Soha ne rejtsd el, hogy ki vagy

Adottságai és odaadása miatt a sportkarrierje hamar megindult, ám a nehézségek megmaradtak. Leszbikussága miatt apja majdnem kitagadta, hamar elköltözött otthonról. Az egyetem alatt sokat balhézott, egyszer meccs közben betörte a riválisa orrát, és alig szerzett barátokat. Folyamatosan frusztrált volt.

Aztán ez megváltozott: amikor profi karriert kezdett, azonnal bevallotta, hogy meleg, megszabadulva béklyóitól. „Ne aggódj azon, hogy mit mondanak rólad mások, mert mindig mondanak valamit. Soha ne rejtsd el, hogy ki vagy.”

Harc a nők egyenjogúságáért

Sztár lett, így az amerikai bajnokság szünetében Kínába szerződött, ahol azonban váratlan dolog történt: az utcán késsel esett neki egy férfi, meg is vágta, de szerencsére a súlyosabb sérüléseket megúszta. Közben zátonyra futott a házassága, botrányos körülmények között vált el 28 nap után párjától. 

Hol tart most? A fentiek ellenére kosárlabdázóként már mindent megnyert, ám a civil életben komoly céljai vannak, küzd a nők egyenjogúságáért. És soha többé nem játssza meg magát.
„Erős, fekete, leszbikus nő vagyok. Minden alkalommal, amikor ezt kimondom, sokkal jobban érzem magam” – mondta egy interjúban.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Mi a te életedben az a mondat, amit nap-mint-nap kimondva, egyre jobban érzed magad?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!