Pénz, idő, energia – neked melyikből van a legkevesebb?

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: pinterest
A pénz, idő, energia hármasból ritkán adatik meg az embernek egyszerre mind a három. Ha viszont valami hiányzik, azért sokszor áldozatot kell hozni. De miről éri meg lemondani, mondjuk a pénz kedvéért?
Pénz, idő, energia

Terjed egy népszerű mém az interneten, amely nagyszerűen jellemzi sok ember életútját. Ezen három ábrával mutatják be, hogyan változunk az idő előrehaladtával. A lényege a következő:

Aki fiatal, annak ideje és energiája van, de nincs pénze. 
Aki felnőtt, annak pénze és energiája van, de nincs ideje.
Aki pedig idős, annak van pénze és ideje, de nincs energiája.

Pénz, idő, energia 1
Pénz 5%
Idő 90%
Energia 100%
Pénz, idő, energia 2
Pénz 100%
Idő 5%
Energia 90%
Pénz, idő, energia 3
Pénz 90%
Idő 100%
Energia 5%

Minden rosszban van valami jó

Tényleg mindig hiányzik valami a boldogságunkhoz? Nem feltétlenül, de aki belegondol, rájön, ez az ábra elég sok emberre jellemző a környezetében. Akinek viszont mindháromból jut bőségesen, az szerencsésnek mondhatja magát.

Nemrég futottam össze egy ismerősömmel, épp munkahelyet váltott. Vagyis fogalmazzunk inkább úgy, hogy kirúgták, ő sem mondta másképp.

„Ha hiszed, ha nem, jót tettek velem. Azóta új helyre kerültem, ahol feleannyit dolgozom, igaz, feleannyit is keresek. De nem baj, tudok élni kicsit szűkösebben, viszont jut időm mindenre” – mondta. Látszott rajta, teljes harmóniában van a helyzetével, az életével. Ebből a versenyfutásból kiszállt, mégis győztes lett.

Érdemes néha megállni

Van erre külföldi kezdeményezés is: a Magyar Nemzet írt arról, hogy a holland Deventer városkában, száz kilométerrel Amszterdam mellett, az egyik idősotthonban megoldották azt a helyzetet, hogy a koros emberek törődést, míg a fiatalok pénz hiányában olcsó szállást szeretnének. Beköltöztették a diákokat az otthonba, ahol dolgozniuk kell ugyan, foglalkozni az idősekkel, de cserébe minőségi lakóhelyet kapnak. A Humanitas nevű szervezet így egyszerre két égető problémát is kezelni tud: öregedő társadalmunk tagjainak elszigetelődését, valamint a fiatalok sanyarú pénzügyi helyzetét.

Abban talán mindenki egyetért, hogy az ábrán bemutatott szituációk nem a tökéletes állapotot tükrözik. De mit lehet tenni ez ellen? Érdemes például néha megállni egy kicsit, és átgondolni, megéri-e lemondani fontos dolgokról a nagyobb fizetésért. Vagy ki lehet számolni, mennyi pénzt költöttünk el feleslegesen az elmúlt hónapban olyan dolgokra, amelyekre nem volt szükségünk.

0 0 vote
Article Rating
Gyúrós István

Gyúrós István

Gyúrós István vagyok, újságíró, szövegíró, a www.atpszovegiras.hu egyik alapítója. Remélem, hogy az általam írt cikkekben is találsz néhány morzsát, ami segít a változásban!
Sunny Magazin logo

Társalgó

Neked miből van a legkevesebb?

Időből? Energiából? Esetleg pénzből?

Subscribe
Visszajelzés
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments

Regisztrálj az oldalunkra kedvezményekért!